کد خبر: 1031 زمان انتشار: 23:02:08 - 1399/08/05
سالنامه پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه منتشر شد

شماره نخست «سالنامه پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه؛ مجموعه مطالعات باستان‌شناسی حفاظت و مرمت، مستند نگاری معرفی و آموزش و گردشگری» توسط مرکز معرفی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری چاپ و منتشر شد.

به گزارش پایگاه " اخبار معماری  " به نقل از ایلنا، سالنامه پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه (شماره اول سال‌های ۱۳۹۲-۱۳۹۷) به کوشش عاطفه رشنوئی و مهرنوش زاده دباغ در ۵بخش مجزا شامل: باستان شناسی، حفاظت و مرمت، پایش و مستند نگاری، معرفی و آموزش و گردشگری در قالب مقالاتی در این حوزه به تشریح موضوع پرداخته است.

نگرشی بر نتایج کاوش‌های باستان‌شناسی و تاریخ شهر باستانی ایلامی در هفت تپه، بررسی وضعیت آسیب‌های مجموعه آرامگاهی در محوطه چغازنبیل، محاسبه دمای سطح خاک با تصاویر ماهواره‌ای لندست و ارتباط آن با فرسایش خندقی (مطالعه موردی محوطه میراث جهانی معبد چغازنبیل)، نقش محوری آموزش برای کودکان در حفاظت از میراث فرهنگی نمونه موردی پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه، ضرورت حفظ بستر تاریخی- طبیعی تاقدیس سردار آباد (چغازنبیل) در راستای اهداف گردشگری و زیست محیطی و… بخشی از مقالات این کتاب است.

در پیشگفتار اول این کتاب به قلم مهرنوش زاده دباغ؛ پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و موزه هفت تپه، آمده است: محوطه عظیم چغازنبیل با وجود پشته مرتفعی که زیگورات آن را در خود جای داده بود تا مدت‌ها از دید مورخان، باستان‌شناسان و جهانگردان پنهان مانده بود و یا حداقل به آن بی‌توجه بوده‌اند.

زیگورات چغازنبیل به عنوان بارزترین شهر در دو مرحله ساخته شده و در خارج از حصار درونی تا حصار میانی چغازنبیل مجموعه‌ای از معابد با معماری متفاوت برای خدایان ایلامی ساخته شده که این محدوده را به واسطه وجود این معابد تمنوس یا محله مقدس می‌دانند.

در ادامه پیشگفتار این کتاب به قلم مهدی عالیپور؛ پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و موزه هفت تپه می‌خوانیم: از مهمترین محوطه‌هایی که در شناخت فرهنگ دوره ایلام به خصوص در محدوده زمانی ایلام میانه نقش بسزایی در ادبیات باستان‌شناسی ایران داشته محوطه هفت تپه است.

ساختارهای به دست آمده از هفت تپه به خوبی ثابت می‌کند که تمدن ایلام از نظر معماری بسیار پیشرفته بوده تا جایی که ساخت طاق هلالی را می‌توان از فنون متداول معماری آن دوره به شمار آورد.

این طاق‌ها حدود دویست سال قبل از طاق‌های چغازنبیل و در حدود هزار پانصد سال قبل از طاق‌های هلالی رومی ساخته شده‌اند. در کاوش‌های هفت تپه تعداد زیادی مهر، اثر مهر، الواح گلی و سه سنگ نوشته بدست آمده که نشان می‌دهد این شهر در زمان رونق دارای جایگاه مهم سیاسی و مذهبی بوده است.


ارسال نظر


رویداد

کلیه حقوق مادی و معنوی این پایگاه محفوظ می باشد.