صفحه اصلی
اخبار
مصاحبه
مسابقات
رویدادها
کتاب ها
یادداشت
آموزش
دانشگاه
نشریات
بین الملل
مطالب گروه: یادداشت
یادداشت؛
«تاریخانه دامغان» در نوبت ثبت جهانی
تاریخانه دامغان، نخستین الگوی معماری مسجد در نوبت ثبت جهانی است موضوعی که امروز یکی از مهمترین مطالبات مردم نیز محسوب می شود.
یادداشت
بافت تاریخی شیراز در کشاکش مرگ و زندگی
ترانه یلدا/شرق-همیشه خیلی زود دیر میشود. تا تمام مردم یک شهر بخواهند به خود بیایند و قسمتی از شهر قدیم را که با خطر نابودی کامل دستوپنجه نرم میکند نجات دهند، نیمی از آن مکانهای درهمتنیده در پیچ و خم کوچههای باریک و زیبا که از گذشتههای دور برایمان به یادگار مانده، تخریب شده است.
یادداشت
مینگذاری در شهر
این روزها تصاویر اندوهباری از ترکیه و سوریه میبینیم،آمار جانباختگان ورای تصور،میزان تخریب گسترده،فروپاشیِ کامل ساختمانهای عموماً نوساز مبهوت کننده و دردناکتر از همه،سرعت گذشت زمان برای نجات زیر آوار ماندگان است،آواربرداری سنگین به کندی و زمان به تندی سپری میشود و چه جانهایی که در این ساعات حساس در جدال با زمان از دست رفتهاند.
یادداشت
برجسازی نفس تهران را گرفت
تقریباً از اواخر دهه ۴۰ بود که برای پیشگیری از آلودگی هوا و تأمین سرانههای رفاهی و خدماتی زمینهای مناطق ۲۱ و ۲۲ در طرح جامع فرمانفرمایان جا گرفتند.
یادداشت اختصاصی پایگاه اخبار معماری "به مناسبت روز جهانی هنرمند"؛
روز جهانی هنرمند؛ تجلی روح و ذهن خلاق
روز جهانی هنرمند همه ساله برای تجلیل از هنرمندان در تمام عرصه ها در تاریخ 25 اکتبر گرامی داشته می شود.
یادداشت اختصاصی پایگاه اخبار معماری
دوچرخه ها چه تاثیری در روند طراحی شهری دارند ؟
دسترسی به هوای پاک به صورت عادلانه برای عموم مردم، بهره مندی از فضای شهری و صرفه اقتصادی جزء مواردی هستند که در طراحی مسیرهای دوچرخه به آنها توجه میشود. جهت داشتن شهری پاک برای همه در این یادداشت اختصاصی با توضیح این موارد، لزوم نیاز شهر و کاربران به دوچرخه و دوچرخه سواری بیش از پیش آشکار خواهد شد.
تأثیر کرونا بر سبک معماری!
به گفته یک کارشناس ارشد معماری، وضعیت معماری در کشور به نسبت گذشته بهتر شده اما شیوع ویروس کرونا در جهان به لحاظ سبک معماری تغییراتی را ایجاد کرده است.
مفهوم شهر انسانگرا و شهر خودروگرا در شهرسازی
مفهوم شهر انسانگرا در مباحث علمی و در ادبیات شهرسازی در مقابل شهر خودروگرا قرار داشته و سعی میکند با رواج این مفهوم، از پیامدهای منفی وجود خودرو مانند آلودگی، مصرف انرژی، تصرف فضا و رواج مصرفگرایی در فضای شهری بکاهد.
معماری نئو-فوتوریسم چیست؟
در اواسط دهه ۶۰ و از ابتدای دهه ۸۰ معماری پست مدرن سروشکلی گرفت. و سرانجام آن به معماری نئو-فوتوریسم ختم شد. چهرههای بینالمللی برجسته مانند پیتر کوک، رنزو پیانو، ریچارد راجرز، نورمن فاستر، سانتیاگو کالاتراوا و زها حدید پرچمداران این سبک شناخته میشوند.
یادداشت
بافتهای فرسوده؛ معضل شهری یا اجتماعی؟
بافتهای فرسوده شهری قبل از اینکه یک معضل شهری باشد یک معضل اجتماعی است.
تب "پلازا" در تهران
این روزها تب پلازا در شهر تهران بالا رفته، هر فضای خالی که در شهر پیدا می شود اولین گزینه برای ساماندهی آن، ایجاد فضاهای باز شهری است همچون میدان هفت تیر یا مسیر امیرکبیر. تبی که چند سالی است در تهران ایجاد شده اما از نظر برخی کارشناسان هنوز تاثیرات خوبی بر شهر نداشته است.
احمد مسجدجامعی/عضو شورای اسلامی شهر تهران
راهکارهای صیانت از برج آزادی
برج آزادی بزرگترین نماد هنر و معماری پایتخت است که نهمین تکه از تهران میتواند بیشترین بهره را از ظرفیتهای فراوان آن حاصل کند.
درباره محمدکریم پیرنیا
محمدکریم پیرنیا از جمله تاثیرگذارترین اندیشمندان معاصر در حوزه معماری بود که نقش بسزایی در شکلگیری نگاه امروز ایرانیان نسبت به معماری گذشته ایران ایفا کرد، او اعتقاد داشت که باید منطق معماری گذشته را حفظ کنیم.
بناهای وابسته و هم پیوند با آب انبار
اگر آبانبار یک عنصر کالبدی و حیاتی در مراکز محلّات و شهرها دانسته شود که بیشتر در کنار بناهای عمومی و عامالمنفعه مانند مسجد، حسینیّه، بازار، میدان و حمّام ساخته میشده؛ بناهایی هم که در کنار آن ساخته میشد؛ وابسته به آن بود مانند سقّاخانه و سنگاب و فضاهای هم پیوند.
بالکن ها؛ فضایی فراموش شده در عصر شهرنشینی
آپارتمانهای با مساحت کم، نور ناکافی، تهویه نامناسب و فاقد فضاهای نیمه باز مانند بالکن از چالشهای امروز زندگی شهرنشینی است که به گفته کارشناسان باید با فرهنگسازی، برنامهریزی، اجرای ضوابط شهرسازی و ساخت و سازهای علمی نسبت به رفع آن اقدام کرد.
کرونا با وظیفه بناهای عمومی چه خواهد کرد؟
سکوهای خالی؛ صحنه ترسناک معماری
کسی نمیداند وضعیت قرنطینه و فاصلهگذاری اجتماعی ناشی از شیوع کرونا کی تمام میشود. تصور کنیم این وضعیت طولانیتر از پرهیزهای کوتاهمدت کنونی شود، در این صورت بناهایی عمومی مانند ورزشگاهها که میزبان جمعیتهای همگرای بزرگاند، آیا کارکرد خود را از دست خواهند داد؟ اهمیت این پرسش در وظیفهای است که ورزشگاهها به عنوان گونهای از معماری بناهای عمومی بر عهده دارند.
چه نوع خانههایی را میتوان مادر نامید؟
یک محقق و مدرس دانشگاه در رشته معماری میگوید: طارمی در بیشتر مواقع در مرکز جبهه قرار دارد.
یادداشت
چگونه کرونا میتواند معماری را دگرگون کند؟
رخدادهای جهانی مانند جنگ یا بیماریهای واگیردار تاثیرات زیادی بر ابعاد زندگی اجتماعی دارند که این تاثیرات دامنه وسیعی از کنشهای اجتماعی تا شکل ظاهری و معماری شهرها را در بر گرفته و تغییرات محسوسی را به وجود میآورد.
در متون اسلامی به چه نکاتی در مورد طراحی خانه اشاره شده است
یک محقق و مدرس دانشگاه در رشته معماری میگوید: در متون و روایات اسلامی به نکات ارزندهای در مورد طراحی خانه اشاره شده است
تاریخچه تکیه تجریش به روایت نصرالله حدادی،تهران شناس
هنرنمایی «خرپا» و «پاچنگ» در شمیران
تکیه تجریش معروفترین قسمت بازار قدیمی شمیران است که در دوره ناصرالدین شاه ساخته شد؛ درست در محل تلاقی راسته جنوبی و شمالی بازار تجریش.
یادداشت
«معماري تغيير» راهي براي حفظ بناها
هر از گاهي خبر تخريب بنايي به يادگار مانده از گذشتههاي دور رسانهاي ميشود و در پي آن موجي از صداي اعتراض دوستداران و حافظان ميراث فرهنگي كشور به گوش ميرسد و اين قصه دائم در حال تكرار است.
تعریف کاربردی زیباییشناسی و مبلمان شهری
مبلمان شهری با هویت هر شهر و فرهنگ آن ارتباط تنگاتنگی دارد. مبلمان شهری اگر خوب و بهینه چینش و طراحی شده باشد نیاز مردم رفع میگردد. و اگر اشتیاه و سهل انگارانه باشد بر میزان عدم تقارنها و بی انظباطی بصری و ناهنجاریها خواهد افزود.
یادداشت
آلودگی نوری یعنی چه؟
بشر امروزی در طول زندگی خود درگیر معضلات بسیاری شده است که خواه یا ناخواه ، خود مسبب این معضلات است،آلودگی نوری یکی از این معضلات زیست محیطی است.
معماری بومی چیست؟
معماری بومی (Vernacular architecture) اصیلترین نوع معماری و برپایه فرهنگ و سنت زمانه پیشین درهر اقلیم است.
یادداشت
باغشهر ایرانی، آرمانشهری در دل کویر
مرضیه رضاییقلعه کارشناس ارشد معماری از گذشتههای دور در سرزمین ایران، همواره باغها و شهرها چون تار و پود درهم تنیده شده و مفهومی به نام باغشهر ایرانی را پدید آوردهاند
معماری احیاگری روسی چیست؟
معماری احیاگری روسی (Russian Revival architecture) واژه کلی برای تعدادی از جنبشهای مختلف در معماری روسی است که در ربع دوم سده ۱۹ به وجود آمد و یک ماتریس متمایز و گلچین شده از معماری روسی پتر یکم و عناصر معماری بیزانسی بود.
خاستگاه نماد آزادی ایران
قرار گرفتن برج زیبای آزادی که بعد از انقلاب سال ۱۳۵۷ توسط مردم از شهیاد به آزادی تغییر نام یافت، مهمترین نماد منطقه ۹ به شمار میآید ...
جای خالی افراد پیاده در کلانشهرها / لزوم بازنگری بر شهرهای متکی بر خودروها
سمیه باقری: جای خالی فضاهای مناسب برای پیادهروی و دوچرخهسواری در اغلب کلانشهرهای ایران از جمله مباحثی است که به نظر میرسد، هنوز نگاهی جدی به آن نشده است.
در باره بنا و معماری کاخ الحمرا
سازه الحمرا (Alhambra) واقع در گرانادای اسپانیا شامل ۳ بخش است: قصر سلطنتی، که مشهورترین بخش آن است و خودش به سه قسمت: بارگاه یا Mexuar، شبستان یا Serallo و حرم سرا تقسیم شدهاست، بخشهای دیگر کاخ شامل باغهای پلکانی Generalife و قلعه Alcazba هستند. کاخ الحمرا از شاخصترین بناهای مربوط به میراث فرهنگی یونسکو میباشد.
شهری مدرن به نام اکباتان
اینجا را آمریکاییها نساختند. ۴۱ سال پیش وقتی نخستین بلوک شهرک اکباتان یعنی بلوک C۲ به فروش رسید و شهروندانی از نقاط مختلف تهران در آن ساکن شدند «رحمان گلزار شبستری» نفس راحتی کشید و لبخند به لب از اینکه توانسته بود نخستین شهرک مدرن و مجهز ایران را بسازد خدا را شکر میکرد.
هنر دیدگانی چیست؟
پاپ آرت (Pop Art) یا هنر عامه بخشی از زایش خود را به صورت "هنر دیدگانی" (Optical Art) یا آپ آرت (Op Art) سرو شکل داد.
هنر مفهومی چیست؟
خالق اثر در هنر مفهومی (Conceptual art) در ارایه هنرش عمدتا از موادی و اجسامی و اشیایی استفاده می کند که می توانند هیچ قرابتی باهم نداشته باشدو ترکیب یک موزائیک با کهنه و سیم برق و کتاب میتواند یک مثال خوب باشد.
آشنایی با معماری سبک رنسانس اسکاتلند
معماران ایتالیایی در دوران رنسانس به سبک گوتیک تن در ندادند و حتی این مفهوم را به صورت طعن و استهزا برای این مکتب به کار میبردند و به سوی سبک جدید یعنی رنسانس معماری حرکت کردند. معماران اسکاتلندی نیز از ممتازترین پیشگامان سبک معماری رنسانس محسوب میشوند.
یادداشت
مبلمان شهری به شهرها جان می دهد
وحید چوپان کاره، عضو هیئت علمی دانشکده طراحی صنعتی دانشگاه تهران
یادداشت
آشنایی با معماری الیزابتی
یادداشت
نور هم آلودگی دارد
یک پژوهشگر آلودگی نوری با اشاره به این که شهرهای بزرگ ایران دچار آلودگی نوری هستند، از نبود برنامه جامع نورپردازی در فضاهای شهری انتقاد کرد.
یادداشت
آشنایی با معماری جرجیایی
در بازه زمانی ۱۷۰۰ تا ۱۸۳۰ معماری جرجی یا جرجیایی Georgian architecture ابتدا در بریتانیا و سپس در آمریکا سرو شکل یافت.
گزارش میدانی از خیابان ناصرخسرو و کوچه مروی
در کوچه و خیابان
تازه ها
1
2
3
شگفتیهای معماری Expo 2025 اوساکا/13 پاویون ملی با طراحیهای منحصر به فرد
خانه ژاپنی با فرمی عجیب
عربستان در ارتفاع ۳۵۰ متری زمین استادیوم ورزشی می سازد
رویداد
تماشای معماری آلوار آلتو
موزه معماری و خلاقیت با همکاری گالری اکنون اصفهان و سفارت فنلاند در ایران، نمایشگاه «معماری منظر آلوار آلتو» را برگزار میکند.
برگزاري همایش ملی ساختمان در آمل
همایش ملی صنعت ساختمان با عنوان مازندران آباد بيستم اردیبهشت امسال در شهرستان آمل برگزار مي شود.
فراخوان ارسال اثر برای حضور در نمایشگاه گروهی معماری «در کوچهباغهای شیراز»
فراخوان برپایی دومین نمایشگاه گروهی برترین آثار معماری و معماری داخلی دفاتر جوان استان فارس با عنوان «در کوچهباغهای شیراز» منتشر شد.
همایش بینالمللی "هورامان؛ ثبت جهانی، فرهنگ و توسعه پایدار" برگزار میشود
همایش بینالمللی «هورامان؛ ثبت جهانی، فرهنگ و توسعه پایدار» اواخر تیرماه به میزبانی دانشگاه رازی کرمانشاه برگزار میشود.
بررسی «مبانی نظری مولانا در طراحی شهری»
انجمن علمی دانشجویی شهرسازی دانشگاه گیلان، بیست و ششمین نشست از سلسله نشستهای شهرسازی را برگزار میکند.
فراخوان مسابقه معماری " موزه احساسات "
فراخوان مسابقه معماری " موزه احساسات " منتشر شد.
جوایز طراحی نور و نورپردازی LIT 2022
مسئولین برگزار کننده جوایز طراحی نورپردازی اعلام کردند که اکنون در دو دسته اصلی، طراحی محصولات نورپردازی و طراحی نورپردازی، آمادگی پذیرایی از آثار طراحان، معماران و دانشجویان حرفه ای را در این زمینه از کل دنیا تا تاریخ 22 اکتبر 2022، را دارند.
آغاز همکاری مشترک ایدیزاین و دوسالانه بستهها/ نمایش آثار برندگان مهمترین جایزه طراحی جهان در تهران
آثار برگزیده رقابت و جایزه بینالمللی A’ Design به عنوان مهمترین و بزرگترین رقابت بینالمللی طراحی در جهان، به زودی در تهران به نمایش گذاشته میشوند. این اتفاق که اولین بار است در حوزه هنرهای تجسمی ایران اتفاق میافتد در پی همکاری این جایزه معتبر جهانی با دوسالانه بستهها که در تهران برگزار میشود رقم خورده است.
» موارد بیشتر
گزارش
ساخت آثار هنری شهری با شعبدهبازی متفاوت است!
مجسمهسازی شهری همانند بسیاری دیگر از حوزههای تخصصی، به متخصصان خود نیاز دارد تا نتیجهای مطلوب حاصل شود اما اگر متخصصان این حوزه را حذف کنیم و تنها به شاخصههای ابتدایی یک مجسمهساز مانند قالبگیری بسنده کنیم، نتیجه کار جز شلختگی در فضای شهری نتیجهای به همراه نخواهد داشت.
حال نزار باغشهرهای ایران
در این گزارش در پرونده ویژهای، وضعیت این روزهای ۱۳ باغشهر نامدار کشور را بررسی شده است.
آسباد؛ مهندسی باد!
آسباد یا آسیاب بادی را باید نماد استفاده از انرژی پاک در روزگاران قدیم خراسان جنوبی دانست
یک شهر در دل دانشـگاه تهـران!
دانشگاه تهران، اوج آرزو، نهایت خواسته و حسرت بهدلمانده خیلیهاست.
» موارد بیشتر
تبلیغات
مجوز
گزارش تصویری
1
2
3
مسجد جامع ارومیه
آرامگاه سه گنبد در ارومیه
گزارش تصویری از مسجد جامع تبریز
خانه کمپانی تبریز
خانه قدکی تبریز
گزارش تصویری از عمارت سرخه ای تبریز
تئاتر شهر تهران
مدرسه خان شیراز
تصاویر| سبزترین شهرهای جهان | ویژگیهای این ۵ شهرچیست؟
معماری
کمال کمونه معمار سرشناس ایرانی درگذشت
جایزه معماری دیزین ۲۰۲۳ به «میدانگاه مترو جهاد» رسید
» موارد بیشتر
شهرسازی
مکانیابی مناسب شهر از نظر اقلیمی و انرژی
یونان میزبان بزرگترین و سبزترین شهر هوشمند اروپا
» موارد بیشتر
عمران
بازاندیشی در بتن برای ساخت شهرهای پایدارتر
پل B1 آزاد راه شمالی کرج پیچیدهترین پل در خاورمیانه است
» موارد بیشتر
میراث فرهنگی
مسجد جامع ارومیه میراثی ماندگار در مسیر جهانی شدن
عدم شناسایی بسیاری از آثار معماری دستکند
» موارد بیشتر
فن آوری های نوین
احداث نخستین مرکز «آب و هوای خنثی» در آلمان
معماری در پویانمایی: کاوش در جهانهای خیالی هایائو میازاکی
» موارد بیشتر
استان ها
مسجد جامع ارومیه میراثی ماندگار در مسیر جهانی شدن
آغاز مرمت تزئینات کاخ موزه چهلستون قزوین
» موارد بیشتر
کتاب ها
1
2
3
کتاب «چهل خانه؛ کالبد و زندگی در چهل خانه تاریخی نجف آباد» منتشر شد
ابعاد زندگی معمارانه کریم پیرنیا کتاب شد
سرگذشت خیابان سی تیر کتاب شد
گادامر برای معماران منتشر شد
انتشار مجموعه کتاب NORD و EFFEKT در کپنهاگ دانمارک
همگرایی علوم از نظر فناورانه؛ هوش مصنوعی در معماری
شکلدهی به مکانهای مقدس درپیشدرآمدی بر هویت معماری اسلامی ایران
کتاب «۱۰۰ میراث ایران» منتشر شد
نگاهی به کتاب "معماری و انفصال" برنارد چومی
نشریات
1
2
3
شماره جدید نشریه دانشجویی «ساباط» منتشر شد
فصلنامه «ایرانشناسی» منتشر شد
انتشار فصلنامه زمستانی "معماری ما"
شماره ۱۱۹ دو ماهنامه معمار منتشر شد
نخستین شماره از مطالعات عالی هنر منتشر شد
نخستین گاهنامه معماری بومی منتشر شد
شماره ۳۷ مجله «ایرانمهر» منتشر شد
فصلنامه معماری و ساختمان، شماره 57، زمستان 1397
شماره سوم و چهارم فصلنامه احیای بناها و بافتهای تاریخی منتشر شد