صفحه اصلی
اخبار
مصاحبه
مسابقات
رویدادها
کتاب ها
یادداشت
آموزش
دانشگاه
نشریات
بین الملل
مطالب گروه: میراث فرهنگی
اِصفهک در یک قدمی جهانی شدن
روستای اِصفهک طبس با قدمت ۴۰۰ سال در دل کویر میان نخلستانهای منطقهای با آب و هوای خاص قرار گرفته است که ۴۶ سال پس از زلزلهای مهیب، احیا شده و اکنون در یک قدمی ثبت میراث جهانی قرار دارد.
«مساجد ایرانی» ثبت جهانی میشوند
مدیر پرونده ثبت جهانی «مسجد ایرانی» از آغاز کار روی این پرونده خبر داد و با امیدواری زیاد که این پرونده تا پایان سال به سرانجام برسد، گفت: پرونده مسجد یا مساجد ایرانی یکی از مهمترین پروندههای ایران در ۵۰ سال اخیر است.
نخستین شهر دایرهای جهان در ایران | شهری به قدمت بیش از ۲ هزار سال + تصاویر
به تازگی هوش مصنوعی تصویری رویایی از دارابگرد، نخستین شهر مدور دنیا ارائه کرده. این شهر در استان فارس است و تاریخچهای کهن دارد.
مرمت شلخته چهارتاقی تاریخی + عکس
یک کنشگر و پژوهشگر میراث فرهنگی گفت: مرمتهای غیراصولی و شلخته در چهارتاقی «صحرای پوشنج» استان فارس به هویت آن آسیب رسانده و چهرهای نازیبا از این چهارتاقی تاریخی برجای گذاشته است.
معاون میراث فرهنگی به دنبال ثبت جهانی «هگمتانه» اعلام کرد:
ایران رتبه نهم ثبت میراث جهانی یونسکو را بهدست آورد
قائم مقام وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اعلام اینکه با ثبت جهانی هگمتانه، ایران رتبه نهم فهرست میراث جهانی یونسکو را بدست آورد، از اقدام برای تدوین پیوست حفاظت از آثار جهانی با تعیین وظایف تمام نهادها و وزارتخانهها خبر داد.
نامزدهای وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی معرفی شدند
کمیته معرفی وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اعلام اسامی نامزدهای این وزارتخانه و ارائه گزارشی از چکیده اقدامات انجام شده، پایان فعالیت این کمیته را اعلام کرد.
نتیجه یک مطالعه نشان میدهد
وضعیت نقشبرجستههای ساسانی نگرانکننده است
مطالعات کارشناسان مرمت نشان میدهد نقش برجستههای ساسانی در نقش رستم بر اثر هوازدگی فیزیکی و شیمیایی در ساختار سنگ آهک، دچار آسیبهای متعددی از جمله فرسایش، تورق، ترک و شکستگی شدهاند و به اقدامات حفاظتی، مرمتی و استحکامبخشی نیاز دارند.
ریسباف اصفهان، آغاز احیای میراث صنعتی ایران
کارخانه ریسباف اصفهان یکی از بزرگترین میراث های صنعتی ایران است که در سال ۲۰۱۷ به همراه ۱۲ کارخانه دیگر ایران در فهرست موقت یونسکو برای ثبت جهانی قرار گرفت؛ این موضوع نشان میدهد که مرمت اصولی و تعیین کاربری متناسب با آن تا چه اندازه اهمیت دارد.
هنرمند پیشکسوت کاشیکاری درگذشت
مرتضی کاشی تراش اصفهانی، هنرمند پیشکسوت کاشی کاری و یکی از آخرین بازماندگانِ هنر سنتی کاشی کاری ایران درگذشت.
غبار فراموشی بر پیکر دومین بنای بزرگ خشتی ایران
کهن شهر تاریخی «بلقیس» به عنوان دومین بنای خشتی و گلی کشور که از یادگارهای عصر ساسانی و صدر اسلام است این روزها به دست فراموشی سپرده شده و حدود ۶ سال است که کاوش های باستان شناسی اش متوقف شده است.
فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی فارس:
نقش برجسته سراب بهرام تخریب نشده است
فرمانده یگان حفاظت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان فارس تأکید کرد: دوستداران میراث فرهنگی نگران نباشند، نقش برجسته سراب بهرام تخریب نشده است.
مسجدی تاریخی با دو محراب
با بیش از ۱۵۰ سال قدمت از مهمترین و زیباترین بناهای به جا مانده از دوران ناصرالدینشاه قاجار است. مسجد سپهسالار قدیم یا همان مسجد بهشتی در نزدیکی مدرسه خان مروی یکی از چشمنوازترین مساجد تهران است و معماری پرجزئیات آن چشم هر بازدیدکنندهای را خیره میکند.
نقشه اصلی کاخ مروارید برای اولین بار رونمایی شد
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی البرز با رونمایی از نقشه اصل معماری و طراحی کاخ مروارید برای اولین بار، گفت: از این نقشه تنها دو نسخه در دنیا موجود است که یکی در اختیار بنیاد رایت و یکی دیگر هم در اختیار اداره کل میراث فرهنگی البرز است.
گزارش تصویری اختصاصی پایگاه "اخبار معماری" از:
نقاشی ها و تزیینات در حمام فین کاشان کوشک قاجار
کوشک قاجار با دستور فتحعلی شاه در سال ۱۱۸۹ شمسی ساخته شد و به همین جهت با نامهای صوفه فتحعلی شاهی و شترگلوی فتحعلی شاهی نیز شناخته میشود.
پاسخ یک مسئول به وضعیت کاشیکاری مسجد وکیل:
کاشیهای جدا شده مسجد وکیل ۱۰ روز آینده نصب میشوند / پذیرای هشدار در خصوص اماکن تاریخی هستیم
یک مسئول ادارهکل اوقاف و امور خیریه استان فارس، در خصوص وضعیت کاشیکاریهای مسجد وکیل شیراز توضیحاتی ارائه داد.
گزارشی از روند یک تصمیم نادرست در مسجد جامع قزوین،
داربست هایی که نباید برچیده شود
طی روزهای برگزاری دومین جشنواره ملی چند رسانهای میراث فرهنگی که از ۸ تا ۱۰ آذرماه در قزوین به طول انجامید، قائممقام و معاون وزیر میراث فرهنگی کشور دستور برداشتن داربست و الحاقات فلزی مسجد جامع عتیق قزوین را صادر کرد.
مرمت دیواره غربی سازههای آبی شوشتر غیراصولی است؟
مدیر پایگاه جهانی شوشتر با بیان اینکه در روزهای گذشته خبری در فضای مجازی مبنی بر مرمت غیراصولی دیواره غربی سازههای جهانی آبیتاریخی شوشتر منتشر شده بود، اعلام کرد: مرمت و تثبیت دیواره غربی سازههای آبی شوشتر به صورت کاملا کارشناسی دنبال میشود.
مدیرکل میراث فرهنگی گلستان عنوان کرد
آسیب جدی به برج قابوس/ ساخت و سازی که بنیان برج را لرزاند
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی گلستان با بیان اینکه «برج قابوس» گنبدکاووس به دلایل مختلف دچار ترک و آسیب شده است، افزود: تیمهای دانشگاهی در حال مطالعه بر روی زوایای مختلف مساله هستند.
تَرَکهای بلندترین برج آجری جهان فعال نیست
طی روزهای گذشته در فضای مجازی مطلبی در رابطه با ترک برداشته شدن برج قابوس منتشر شد که به اعتقاد کارشناسان ترکهای سطح داخل و بیرون بلندترین بنای آجری جهان و مقبره «قابوس بن وشمگیر» فعال نیست.
در نشست «آرایههای معماری و میراث ناملموس» مطرح شد
یک پیشنهاد برای ثبت جهانی
یک پژوهشگر آرایههای معماری با اشاره به کمتوجهیهایی که به آرایههای معماری در دانشگاهها و هنگام حفاظت و ثبت شده است و با تاکید بر ضرورت ثبت جهانی آنها، گفت: هر چقدر به گز و سوهان و شیوه تهیه آنها اهمیت دادیم به آرایههای معماری اهمیت ندادیم و در حق آن اجحاف کردیم.
بند مربوط به مرمت اماکن تاریخی به کمیسیون تلفیق ارجاع شد
با تصویب مجلس شورای اسلامی، بندی از لایحه برنامه هفتم توسعه به کمیسیون تلفیق ارجاع شد که در آن سازوکاری برای توسعه و مرمت اماکن تاریخی از طریق دریافت کمکهای مردمی پیشبینی شده بود.
حرکت لاکپشتی مقاومسازی کاخ «مرجان»/بنایی که کاربری مصوب ندارد
با وجود اینکه قرار بود آذرماه طراحی کاخ تاریخی مرجان کیش انجام شود اما مقاوم سازی و استحکام بخشی این بنا پس از دو سال هنوز تمام نشده و تا آخر سال طول خواهید کشید.
کشف دیوار شرقی دروازه پارسه تختجمشید
باستانشناسان ایرانی و ایتالیایی در سیزدهمین فصل کاوش در محوطه باستانی تل آجری در مرودشت استان فارس، دیوار شرقی دروازه پارسه تختجمشید را کشف کردند.
ماجرای ساخت عمارت سفید در کنار حرم عبدالعظیم حسنی چه بود؟
عمارت سفید ۸ طبقه در خیابان پاکدامن که در دوران گذشته قد علم کرد و سایه بر خانههای فرسوده همجوار انداخت لکه سیاهی در پرونده مدیریت شهری دوره گذشته است و مدیریت شهری فعلی در تلاش است تا با این قبیل اقدامات مقابله کند.
فراز و فرود پرونده کاروانسراهای ایران در مسیر جهانی شدن
امسال اقبال در ریاض با ایران یار شد و ۵۴ کاروانسرا، مایه پیروزی میراث فرهنگی ایران شد. ثبت جهانی این گونه معماری اما کار آسانی نبود، بررسی همه جانبه ۲۰۰ کاروانسرای ایران برای تهیه پرونده ای که بتواند نظر ارزیابان یونسکو را با خود همراه کند، حاصلِ ۲ سال تلاش بود که توانست کام میراث فرهنگی را در چهل و پنجمین نشست کمیته میراث جهانی شیرین کند.
در شمسالعماره چه خبر است؟
عکسهایی که اخیرا از شمسالعماره در کاخ گلستان منتشر شده، ابهامهایی را ایجاد کرده است. ورودی این بخش از کاخ گلستان به روی بازدیدکنندگان بسته شده است و مدتی پیش هم بخشهایی از آن پوشانده شده بود. پیگیری از مسئولان کاخ گلستان حاکی از این است که مرمت کاشیها و دیگر تزئینات شمسالعماره آغاز شده است.
کشف کاشیهای گمشده کاخ گلستان
مدیر کاخ گلستان گفت: در جریان مرمت تالار برلیان، بخشی از کاشیهایی که در معماری اولیه این بنا به کار رفته بود، پیدا شد.
«مسجد تاریخانه دامغان» در یک قدمی ثبت در فهرست آثار جهان اسلام
ثبت جهانی مسجد تاریخانه دامغان در فهرست آثار جهان اسلام به عنوان یکی از چهار مسجد گنبدی دنیا، از قدیمیترین بناهای پس از اسلام در ایران و میراثی به جای مانده از قرن دوم هجری، نشان از هویت و اصالت ایرانیان است که فرایند آن در یک قدمی ثبت جهانی قرار دارد و نتیجه تا پایان تابستان امسال مشخص میشود.
کاروانسرای صفوی تابلو تبلیغات شد!
یک باستانشناس گفت: کاروانسرای «شِمش» در مرز استانهای یزد و کرمان روزگار نامناسبی دارد و دیوارهای آن به تابلو تبلیغاتی تبدیل شده است.
رئیس انجمن صنفی مرمتگران:
مرمت «برج طغرل» را متوقف کنید
رئیس انجمن صنفی مرمتگران کشور مرمت «برج طغرل» در شهرری را «غیراصولی» دانست و توقف آن را برای آسیبشناسی بیشتر این بنای نهصد ساله خواستار شد.
گزارش تصویری اختصاصی پایگاه "اخبار معماری" از:
مدرسه خان شیراز
مدرسهٔ خان، مدرسهای تاریخی است که توسط اللهوردی خان گرجی و پسرش امام قلی خان در شهر شیراز و همزمان با حکومت شاه عباس صفوی در سال ۱۰۰۴ هجری قمری مقارن با ۱۵۹۵ میلادی ساخته شدهاست.
واکنش میراث کرمان به ساخت کاروانسرای طلا: نگران نباشید!
فعالان میراث فرهنگی استان کرمان درحالی نسبت به ساخت یک بازار جدید در بافت تاریخی کرمان هشدار داده و بر ضرورت استفاده از کاروانسراهای تاریخی شهر تاکید کردهاند، که مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان کرمان معتقد است «ساخت این بنای جدید جای نگرانی ندارد و بنا با ضوابط میراث فرهنگی ساخته خواهد شد.»
احتمال ریزش بنای تاریخی امامزاده سلیمان اشتهارد
اداره کل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی البرز در اطلاعیهای در مورد جدیدترین وضعیت آسیب بنای گنبدخانه امامزاده سلیمان(ع) اعلام کرد: وضعیت پایداری بنا بر اساس گزارشات شورای فنی اداره کل بسیار وخیم گزارش شده و احتمال برچیدن بنای گنبدخانه در صورت درخواست اداره کل اوقاف البرز و تأیید وزارت متبوع برای جلوگیری از هرگونه آسیب جانی احتمالی وجود دارد.
خاکبرداری، منجر به ریزش دیوار یک بنای تاریخی در البرز شد
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی البرز در مورد ریزش دیواره امامزاده سلیمان (ع) اشتهارد گفت: دستگاه متولی و پیمانکار باید زیر نظر ناظر عالی از سوی میراثفرهنگی کار را انجام میداد که متأسفانه مرمت علی رغم مکاتبات متعدد بدون ارسال جزئیات اجرای طرح مذکور آغاز میشود.
خالق شاهکار تالار آینه کیست؟
کاخ، قصر و ارگ سلطنتی گلستان را تقریبا بیشتر تهرانیها و ایرانیها میشناسند. شاهکاری در قلب پایتخت که هنر معماری، فرشبافی، آیینهکاری و در یک کلام همه هنرهای ظریف ایرانی در آن یکجا جمع شده تا شاهدی باشد بر این مدعا که "هنر نزد ایرانیان است".
در جستجوی گنج در قلب یک آتشکده ساسانی
یک فعال میراث فرهنگی، از حفاری غیرمجاز به انگیزه گنجیابی در دل یک آتشکده ساسانی در بخش «سیمکان» استان فارس خبر داد.
صفر تا صد ساختمان ۸۹ ساله کفش ملی که تخریب شد
ساختمان ۸۹ ساله کفش ملی از نظر کارشناسان میراث فرهنگی واجد ارزش تاریخی شناخته شده بود و از نظر کارشناسان شهرداری ناایمن که در نهایت تخریب شد. اما ماجرا از چه قرار است؟
وضعیت اسفناک آتشکده ساسانیان
یک پژوهشگر میراث فرهنگی از وضعیت اسفناک آتشکده ساسانی «کنارسیاه» خبر داد و گفت: این چهارتاقی به حال خود رها شده و به تدریج درحال تخریب است.
یونسکو به ایران دو جایزه برای حفاظت از میراث فرهنگی داد
جوایز آسیا و اقیانوسیه یونسکو ۲۰۲۲ برای حفاظت از میراث فرهنگی به دو اثر خانه تاریخی شهید صدوقی(جایزه ممتاز) و قنات جهانی زارچ(جایزه شایستگی) در استان یزد داده شد.
کشف کاشیهای تک رنگ در قلعه لمبسر
گمانهزنی قلعه لمبسر الموت که در متون تاریخی به کلید قلاع گیلان ملقب است به منظور حفاظت و مرمت این اثر تاریخی انجام شد در این گمانه زنی چند کاشی رنگی نیز کشف شده است.
غار باستانی کرفتو در فهرست موقت جهانی یونسکو ثبت شد
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی کردستان از ثبت غار باستانی کرفتو در فهرست موقت آثار جهانی یونسکو خبر داد.
«منظر تاریخی، شهری هگمتانه تا همدان» تنها نماینده ایران برای ثبت جهانی
پس از آن که قرار شد به جای مجموعه باستانی «هگمتانه»، پروندهای با عنوان «منظر تاریخی، شهری هگمتانه تا همدان» به یونسکو ارسال شود، ثبت جهانی این مجموعه وارد فاز جدیدی شد. محدوده فوق که مجموعه هگمتانه، بافت تاریخی و بازار همدان را در خود جای داده شامل بیش از ۱۰۰ اثر ارزشمند تاریخی است که از این منظر پروندهای بینظیر است.
بررسی ایرادات شرعی و فنی قانون حفظ آثار تاریخی
مرکز پژوهشهای مجلس در گزارشی نوشت: در موضوع ثبت آثار تاریخی در فهرستهای ذیربط مسائل بسیار فنی و شرعی وجود دارد که موجب شده داشته های حقوقی این حوزه از نظر کیفی کم اثر و ناتوان شود.
ارشناس میراثفرهنگی عنوان کرد:
ضعف بافت تاریخی شیراز عدم ثبت در فهرست میراث ملی است
یک کارشناس میراثفرهنگی عنوان کرد: بافت تاریخی شیراز این پتانسیل را دارد که در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شود اما حتا طی دو دهه اخیر هم آنرا در فهرست آثار ملی ثبت نکردهایم. پیشنیاز ثبت در یونسکو، ثبت در میراث ملی است. امیدواریم دغدغه میراث فرهنگی و مسئولان امر در راستای این مهم قرار گیرد. این ضعف مسئولان میراث را نشان میدهد که چرا طی این دو دهه به سوی ثبت بافت تاریخی به عنوان یک عنصر واحد نرفتهاند.
یک باستان شناس:
انسانها بزرگترین نابودگران بناهای تاریخی هستند
یک باستان شناس کرمانشاهی گفت: هیچ عاملی به اندازه انسان ها باعث نابودی بناها و محوطه های تاریخی نیست.
«محوطه ریوی»؛ دری ناشناخته به سوی تاریخ هخامنش
در روند کاوشهای باستانشناسی در شهرستان مانه و سملقان که در مهرومومهای ۱۳۹۱ و ۱۳۹۳ در محوطه تاریخی ریوی انجام شد، نتایج چشمگیری از وجود یک محوطه تاریخی بزرگ به دست آمد که از حدود ۹۰۰ پیش از میلاد تا اواخر دوران ساسانی، حدود ۱۵۰۰ سال تداوم استقراری داشته است.
گنج پنهان نادرشاه اینجا نگهداری میشود | دهسرخ؛ روستایی نزدیک مشهد که شبیه ابیانه است+تصاویر
کلات نادری یکی از شهرهای خوش آب و هوای ایران هست که در نزدیکی مشهد قرار دارد و شهرتش را مدیون نادرشاه است.
عاشقانه ساسانی در قفس انداخته شد!
یک فعال میراث فرهنگی از فنسکشی و دیوارچینی در حریم درجه یک سنگنگاره ساسانی «تنگ قندیل» خبر داد و آن را «نقض قانون» دانست. به گفته برخی باستانشناسان این نقشبرجسته، صحنهای از ازدواج بهرام دوم ساسانی با شهبانوی ایرانی را روایت میکند.
مادر کاروانسراهای ایران کجاست؟
دِیرِ گچین نام کاروانسرایی بر سر راه جاده تاریخی ری به قم در مرکز پارک ملی کویر است. دیر گچین یکی از بزرگترین کاروانسراهای ایران است و ویژگیهای منحصربهفرد این اثر باعث شده آن را «مادر کاروانسراهای ایران» بنامند.
پاندمي كرونا و تاثيرات آن بر كيفيت فضاهاي معماري
پاندمی کووید19 در ابتدا به عنوان تهدیدی برای سلامت عمومی شناخته می شد اما در ادامه تهدید و آسیب های دیگری مانند اقتصادی و اجتماعی،... را نیز در بر گرفت. این ویروس بخش های اقتصادی از قبیل بازار سرمایه، بازار ارز، مسکن، گردشگری، بازرگانی خارجی، کسب و کارهای عمومی و خرد، نیروی کار، ... را کاملا تحت تاثیر خود قرار داده است.
یک فعال میراث فرهنگی خبر داد
تعرض به سنگنگاره ساسانی به خاطر گنج!
یک فعال میراث فرهنگی در استان فارس از تخریب و تعرض به یک سنگنگاره ساسانی توسط سوداگران گنج خبر داد.
اعلام جزئیات طراحی و قابلیتهای سامانه جامع نقشه باستانشناسی کشور در دانشگاه تهران
عضو هیئت علمی دانشکده جغرافیا دانشگاه تهران به تشریح جزئیات طراحی و پیادهسازی سامانه جامع نقشه باستانشناسی کشور پرداخت.
"دژ معبد باستانی نوشیجان"؛ نخستین الگوی معماری ایرانی
رئیس میراث فرهنگی، صنایع دستی، گردشگری ملایر و سرپرست پایگاه ملی میراث فرهنگی نوشیجان گفت: یکی از شاخصترین و مهمترین محوطه مادی، تپه نوشیجان در دشت ملایر است که در سال ۱۹۶۵ شناسایی شد و در طی سال های ۱۹۶۷ تا ۱۹۷۷ توسط هیأتی به سرپرستی "دیوید استروناخ" مورد کاوش و مطالعه قرار گرفت و امروز به عنوان نخستین الگوی معماری ایرانی به شمار میرود.
نگاهی به هویت تاریخی زندان هارونالرشید شهرری
آتشکدهای که زندان شد
یکی از جاذبههای گردشگری ری این شهر باستانی همسایه پایتخت زندان هارونالرشید در ۱۳ کیلومتری شرق تهران، ۱۰ کیلومتری جاده تهران به خراسان است.
نقش برجسته بهرام دوم مرمت شد
مدیر پایگاه جهانی تخت جمشید از اتمام پروژه حفاظت و مرمت نقش برجسته بهرام دوم در نقش رستم خبر داد و گفت: محوطه نقش رستم دارای بیشترین نقش برجستههای تاریخی از دوران ساسانیست و یکی از این نقشها مربوط به بهرام دوم است.
عکسهای جدید از لوح حسابداریِ ۴۹۰۰ ساله در ایران
تصاویر جدیدی از لوح تازه کشفشده «حسابداری» در شهر سوخته منتشر شد. این لوح که قدمت آن در حدود ۴۹۰۰ سال تخمین زده شده، به دوره آغاز عیلامی (ایلامی) در شهر سوخته نسبت داده شده است.
مسجد شیخ لطفالله سرطان دارد/ بعد گنبد نوبت محراب است
حواشی مسجد شیخ لطف الله به نظر میرسد سر دراز دارد و علاوه بر مشکلات مرمت گنبد آن، این بنای ارزشمند تاریخی با مشکلات دیگری نیز گرفتار شده است.
افزوده شدن ۲ قرن به سن قطعی بنای میراث جهانی کاخ ساسان سروستان
مدیر پایگاه جهانی منظر ساسانی فارس فیروزآباد و سروستان،گفت:سنسنجی دقیق بنای میراث جهانی کاخ ساسان سروستان،صورت گرفت ، بنای سروستان یک پروژه معماری متعلق به پایان دوره ساسانی است که در همان زمان آغازشده و در سه دهه پس از ورود اعراب به پایان رسیده است.
سرّ و سِحر چغازنبیل
با وجود کاوشهای انجام شده در بنای باستانی زیگورات چغازنبیل در استان خوزستان، کاربری برخی کاخهای این مجموعه هنوز مشخص نشدهاست
چگاسفلی، مزار جام، بندر کنگ و معماری سواحل خلیج فارس در فهرست موقت میراث جهانی جای گرفتند
ایران مدتی است که پروندههای جدیدی برای قرار گرفتن در فهرست موقت میراث جهانی به یونسکو ارائه داده که در این میان پروندههایی مانند چگاسفلی به چشم میخورد.
ابلاغ ثبت ملی مسجد الغدیر میرداماد به استاندار تهران
وزیر میراث فرهنگی در ۷ نامه جداگانه به استاندار تهران مراتب ثبت ۷ اثر فرهنگیتاریخی را در فهرست آثار ملی ایران ابلاغ کرد که یکی از این نامه ها درباره ابلاغ ثبت ملی مسجد الغدیر بود.
فدایی خبر داد:
کتیبه نو یافته کوه رحمت از نوع تدفینی و احتمالا به ایجاد سازه ای آئینی اشاره دارد
موضوع و محتوای کتیبه نویافته کوه رحمت در حوالی نقش رجب و شهر باستانی استخر که از جمله کتیبه های خصوصی فارسی میانه به شمار می رود احتمالاً به ایجاد سازهای آئینی اشاره دارد.
۵ مجموعه تاریخی و فرهنگی به خانه خلاق تبدیل میشوند
مدیرعامل صندوق توسعه صنایع دستی و فرش دستباف و احیاء و بهرهبردرای از اماکن تاریخی و فرهنگی از راهاندازی خانههای خلاق در ۵ مجموعه تاریخی در سراسر کشور خبر داد.
معاون صدا و سیما، معاون میراث فرهنگی شد
علی دارابی، معاون امور استانهای سازمان صدا و سیما با حکم عزتالله ضرغامی، قائممقام وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و همچنین معاون میراث فرهنگی این وزارتخانه شد.
واکنش به انتخاب یک صدا و سیمایی برای معاونت میراث فرهنگی
حکم «علی دارابی» به عنوان قائم مقام وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی و معاون میراث فرهنگی هنوز رسما صادر نشده، اما واکنشهایی به انتخاب احتمالی این گزینه برای معاونت تخصصی میراث فرهنگی نشان داده شده است.
گزارش تصویری از
باغ پهلوانپور مهریز شاهکاری جهانی در دل کویر یزد
باغ پهلوانپور مهریز به عنوان یکی از نمونههای برتر و زیبای اصیل ایران در سال ۲۰۱۱ طی نشست سی و پنجم در فهرست آثار جهانی یونسکو به ثبت رسید.
رحمت الله رضایت درگذشت
استاد رحمت الله رضایت، معمار و مرمتگر پیشکسوت سنتی به دیدار حق شتافت.
آسبادهای نشتیفان؛ سند تاریخی فناوری در ایران کهن
قدیمیترین آسبادهای ایران در نشتیفان از آثار تاریخی دوره صفویه با قدمت هزاران سال و سندی بر کاربرد دانش و فناوری در ایران کهن و نمادی برای اثبات نبوغ ایرانیان به جهان است نمادی که ثبت جهانی آن اگرچه در دست پیگیری است اما نیازمند عزم و تلاشی بیشتر است.
قصه مرمت میدان تاریخی حسنآباد چه زمانی به سرانجام میرسد؟
ادیبزاده معاون میراث فرهنگی استان تهران، درباره روند مرمت میدان تاریخی حسن آباد توضیح داد.
مرمت خوردگیهای مجسمه نادرشاه
مطالعات ارزیابیِ ایمنی شیوههای ممکن در ترمیم و کنترل خوردگی تَرکهای تنشیِ مجسمه نادرشاه تکمیل شد.
خطری که از سر میراث ملی گذشت
سیزده سال بعد از ثبت ملی محوطه باستانی جوبجی در شهرستان رامهرمز خوزستان و هفت سال انتظار پرونده تعیین عرصه و حریم جوبجی در سازمان وقت میراث فرهنگی کشور و پس از تعرضهای فراوانی که در چند سال گذشته به این محوطه رخ داد، سرانجام عرصه و حریم این محوطه تاریخی تعیین و ابلاغ شد.
«قلعه جلالالدین» یکی از سازههای معماری دفاعی
یک پژوهشگر و باستانشناس خراسانی گفت: قلعهها فراوانترین و ماندگارترین سازههای معماری دفاعی بودند که از دورههای مختلف تاریخی بر جای ماندهاند و معمولا پناهگاه مبارزان یا اهالی شهرها و آبادیها در مواقع ناامنی و حمله و هجوم دشمنان و چپاولگران بودهاند.
برگ بَرنده «هورامان» برای ثبت در فهرست میراث جهانی چه بود؟
هورامان یا اورامانات که با ساختوسازهای مخرب در بافت سنتی روستاهایش مواجه است، چگونه رأی مثب یونسکو را برای ثبت در فهرست میراث جهانی گرفت؟
چرا راهآهن ایران در یونسکو ثبت شد؟
رئیس هیات مدیره انجمن توسعه گردشگری چهارباغ گفت: احداث خط آهن ایران در معماری، برنامهریزی شهری و فناوری ایران تحولات شگرفی ایجاد کرد و ایران چندگانه را به سوی یک نظام متحد و هماهنگ شهری و معماری رهنمون ساخت.
راهآهن ایران ثبت جهانی شد
راهآهن ایران به فهرست آثار جهانی یونسکو وارد و به عنوان بیست و پنجمین میراث جهانی ایران ثبت شد.
هفت بنای تهران ملی شدند
در جلسه کمیته ثبت ملی آثار تاریخیِ وزارتخانه میراث فرهنگی، هفت پرونده تهیهشده توسط یک گروهِ داوطلبِ تهیه پروندههای آثار تاریخی و معاصر تهران ثبت ملی شدند و چهار پرونده آثار تاریخی نیز در فهرست بناهای واجد ارزش مُهر تایید خوردند.
مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد خبر داد:
آغاز مرحله نخست عملیات حفاظت از ساختارهای خشتی در پاسارگاد
مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد از آغاز مرحله نخست عملیات حفاظت از ساختارهای خشتی جبهه شرقی تل تخت در مجموعه جهانی پاسارگاد خبر داد.
پایان مرمت حمام باغ فین و پیکرههای محل قتل امیرکبیر
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کاشان از پایان مرمت حمام باغ فین و پیکرههای محل قتل امیرکبیر با صرف هزینه یک میلیارد ریال از محل اعتبار ملی خبر داد.
ابلاغ ثبت ملی خانه وارطان و بنای اتاق بازرگانی به استاندار تهران
مراتب ثبت ۳۳ اثر از جمله خانه وارطان و ساختمان اتاق بازرگانی در فهرست میراث فرهنگیتاریخی ملی از سوی وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی به استاندار تهران ابلاغ شد.
مرمت در آناهیتا پس از 20 سال
مدیر پایگاه ملی معبد تاریخی آناهیتا کرمانشاه گفت: پس از 20 سال سکون در معبد آناهیتا، مرمت ضلع جنوب غربی این معبد تاریخی آغاز شده است.
خانه-برج جلال شهرستان خواف در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی خراسان رضوی از ثبت خانه-برج جلال شهرستان خواف به شماره۳۳۳۷۳در فهرست آثار ملی ایران خبر داد.
پیچیدگیهای عجیب در آجرهای برج قابوس
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری گلستان با اشاره به آغاز مطالعات به منظور مرمت اصولی برج گنبد قابوس، گفت: در بررسیهای اولیه مشخص شد آجرهایی که در این بنا بکار رفته از پیچیدگیهای معماری خاصی برخوردار است که این سطح از دانش و مهارت در ۱۰۰۰ سال قبل موضوع عجیبی است
میدانگاه و مجموعه عباسی اصفهان ثبت ملی شد
میدانگاه و مجموعه فرهنگی عباسی یکی از بناها و فضاهای شهری معاصر اصفهان در پیوند با هتل عباسی در فهرست آثار ملی ایران قرار گرفت.
«برج طغرل» را بابتن و سنگهای مرمر گره زدند!
نامش را «مجموعه تاریخی و گردشگری رازی» گذاشتند و درست بیخ گوش «برج طغرل» یعنی یکی از قدیمیترین برجهای ری باستان آن را ساختند، حتی به کج شدن آن و آسیبهایی که احتمالا به دنبال گودبرداری و این ساختوساز در عرصه و حریم یکی از قدیمیترین برجهای ری باستان رخ داد، اعتنایی نکردند.
میراث ایران در ۱۰۰ سال چگونه حفاظت شد؟
تغییرات و تحولات حفاظت از میراث فرهنگی ایران در یکصد سال گذشته بررسی شد.
ارسال پرونده «گنبد علویان» برای ثبت در فهرست میراث جهان اسلام
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی استان همدان گفت: پرونده گنبد علویان برای ثبت در فهرست میراث جهان اسلام(آیسسکو ) برای سال ۲۰۲۱ میلادی تدوین و ارسال شده است.
مراحل مستندنگاری و فنشناسی طرح مرمت برج قابوس انجام شد
مدیر پایگاه میراث جهانی گنبدقابوس گفت که با همکاری دانشگاه شهید بهشتی تاکنون مراحل مستندنگاری و فنشناسی پروژه تهیه طرح جامع مرمت پوسته خارجی قسمت مخروطی (گنبد رک) این بنای تاریخی متعلق به سده چهارم هجری قمری انجام شد.
آغاز فعالیت اولین پایگاه پژوهش ملی میراث فرهنگی کشور در البرز
اولین پایگاه پژوهش ملی میراث فرهنگی کشور روز چهارشنبه در مجموعه کاخ تاریخی مروارید مهر شهر استان البرز فعالیت خود را آغاز کرد.
شهرداری منطقه ۱۲ باغ سابق علاءالدوله را خرید
چراغ خانه حاکم تهران روشن میشود
خیابان فردوسی و حوالی آن گنجینهای ارزشمند از خانههای تاریخی پایتخت را در دل خود جای داده است.
بیستون در انتظار یک ثبت جهانی دیگر
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان از ارسال پرونده کاروانسرای بیستون برای ثبت جهانی در قالب پرونده "کاروانسراهای ایرانی" خبر داد.
رنگِ مو از نقش فتحعلیشاه پاک شد
معاون میراثفرهنگی تهران گفت: نقشبرجسته قاجاری چشمهعلی که در روزهای اخیر توسط فرد یا افرادی به وسیله رنگ مو و مواد شیمیایی مخدوش شده بود، با انجام یک کار مرمتی پاکسازی شد.
مزایای ثبت جهانی در یونسکو چیست؟
رقابت شدید و رایزنیهای پیچیدهای برای ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو وجود دارد؛ تا جایی که بسیاری از کشورها با ظرفیت میراث جهانی از قافله عقب میمانند و برخی کشورها حاضرند هزینه سنگینی برای این ثبت بپردازند. اما مزیت ثبت در فهرست میراث جهانی یونسکو چیست؟
نگاهی به پروژههای شاخص مرمتی اصفهان در سال ۱۴۰۰؛
مرمتهای اصفهان؛ از گنبد تا کاخ
عملیات مرمت گنبد مساجد شیخ لطفالله، جامع عباسی و مدرسه چهارباغ، همچنین تزئینات سقف چهلستون، چهار پروژه شاخصی است که به گفته مدیرکل میراث فرهنگی استان اصفهان، امسال در دستور کار این اداره کل قرار دارد.
کشف لایههایی از دوران پیش از تاریخ در قصرشیرین
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری استان کرمانشاه از اتمام عملیات کاوش و گمانه زنی در محوطه تاریخی خیابان ساحلی قصرشیرین خبر داد و گفت: بدنبال اجرای عملیات گمانه زنی در این محوطه باستانی، به لایه هایی از دوران پیش از تاریخ تا عصر معاصر برخوردیم.
سَرِ هرکول در کجای ایران است؟
مجسمه هرکول بازماندهای از دوران حکومت اشکانیان و سلوکیان بر ایران است که سال ۱۳۳۷ خورشیدی در یک پروژه عمرانی نزدیک کوه بیستون کرمانشاه کشف شد؛ مجسمهای که سر آن دو بار دزدیده شده است.
چهارطاقی آغمیون قدیمیترین چهارطاقی آذربایجانشرقی
قدیمیترین اثر چهار طاقی در آذربایجانشرقی و روستای آغمیون صحرای شهرستان سراب است.
دهانه غلامان تخت جمشید خشت و گلی ایران
دهانه غلامان واقع در حوزه سیستان تنها شهر باستانی خشت و گلی کشف شده از دوران هخامنشی است که علاوهبر معماری منحصر به فرد حاکمیت کامل ایران بر نواحی شرقی خود را به خوبی نشان میدهد.
مسجد جامع ارومیه شاهکار معماری ایرانی اسلامی
حکایتهای شگفتآوری برای تعریف دارد اما همچنان ساکت و آرام، روزشمار تاریخ را نظارهگر بوده و پیشهاش رازداری و مهماننوازی است؛ اسم آن "مسجد جامع ارومیه" است که شاهکاری از هنر معماران ایرانی به شمار می رود.
تندباد به دومین بنای عظیم خشت گلی ایران خسارت زد
مدیر پایگاه ملی شهر تاریخی بلقیس اسفراین گفت: تندباد نخستین ساعات بامداد روز -پنجشنبه- به بخشی از سازهها و دیوارهای دومین بنای عظیم خشت و گلی ایران پس از ارگ بم در جنوب خراسان شمالی خسارت زد.
شهردار تهران :
خیابان ولیعصر بزودی ثبت جهانی می شود
شهردار تهران در مراسم بهره برداری از فاز چهارم پروژه احیاء و ساماندهی درختان چنار خیابان ولیعصر (عج)، این معبر را یکی از خیابانهای نادر در جهان دانست و گفت: مدیریت شهری فعلی تلاش خواهد کرد تا به هرجهت این خیابان حفظ و نگهداری شود.
تپه نوشیجان از نگاه دیوید استروناخ اسکاتلندی
کاوش در تپه نوشیجان ملایر طی تابستان سال های ۱۹۶۷، ۱۹۷۰، ۱۹۷۳، ۱۹۷۴ و ۱۹۷۷ به انجام رسید. در طول پنج فصل کاوش، بیش از ۴۰ نفر به عنوان اعضای هیئت کاوش به نوشیجان آمدند. دیوید استروناخ مدیریت هیئت و نیز تهیه بخش اصلی تصاویر گرفته شده را به عهده داشت.
وزیر میراث فرهنگی:
مرمت ۳۲۰ بنای تاریخی کشور تا پایان دولت تمام میشود
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی با اشاره به تلاش برای بهرهبرداری حداکثری از ظرفیت بناهای تاریخی کشور گفت که تا پایان دولت دوازدهم مرمت و احیای ۳۲۰ پروژه تاریخی، فرهنگی و مذهبی کشور تکمیل و بخش عمده آنها به مکانهای اقامت گردشگران تبدیل خواهد شد.
ابلاغ معیارهای ثبت آثار تاریخی و فرهنگی غیرمنقول
وزیر میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی در نامهای به معاونان، مدیرانکل ستادی، رئیس پژوهشگاه میراثفرهنگی و گردشگری و مدیرانکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان ها معیارهای ثبت آثار تاریخی و فرهنگی غیرمنقول را ابلاغ کرد.
مدیرپایگاه جهانی تختجمشید:
کشفیات "تلآجری" روشنگر زوایای "شهر پارسه" است
مدیر پایگاه میراث جهانی تختجمشید تاکید کرد که آثار به دست آمده و کشفیات محدوده مطالعاتی "تل آجری"، به نوعی روشن کننده ابعاد و زوایایی از پیشینه "شهر پارسه" است.
کاخ گلستان تهران؛ ترکیب هنر و معماری شرق و غرب /۱۰ تور مجازی برای بازدید از بناهای شگفتانگیز جهان
کاخ گلستان که بنایی بازمانده از دوران قاجار در قلب تهران است، در فهرست ۱۰ گزینه برتر سایت معتبر گاردین برای گشت و گذار مجازی در زمانه کرونا جای گرفت.
جزییات یک اکتشاف جدید در ساخت و سازهای مقبرهالشعرای تبریز
تبریز، یک بار در زمین لرزه ۱۱۹۴ قمری بلعیده شده و زیر زمین رفته است، با توجه به ساخت و ایجاد تبریز جدید بر روی تبریز قدیم که در زلزله از بین رفت، احتمال خودنمایی بخشهایی از تبریز قدیم در حفاریها و عملیاتهای عمرانی وجود دارد که جدیدترین آن به کشف یک سازهی تونل مانند حین انجام عملیات عمرانی در مقبرهالشعرا برمیگردد.
داستان عجیب «مارکوف» و ساختمانهای ماندگارش
نخستین زندانی قـصر سازندهاش بود
زندان قصر، قصر قجر بوده است. آن زمان که تهران بسیار کوچکتر از حالا بوده، داستان این محوطه، داستان شاه قاجار بوده که هر از گاهی برای استراحت به شمال پایتخت میآمده است.
موزه قلعه "فلک الافلاک" خرمآباد ایمنسازی شد
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: فصل نخست بهسازی و ایمنسازی موزه قلعه تاریخی "فلکالافلاک" خرمآباد به پایان رسید.
سرپرست گروه ایرانی کاوشهای تختجمشید :
دروازه کوروش در نزدیکی تخت جمشید کشف شد
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید گفت: با اجرای فصل دهم کاوش در محوطه «تل آجری» دروازه کوروش در نزدیکی تخت جمشید نمایان شد.
مدیر پایگاه میراث فرهنگی و گردشگری هگمتانه:
برج و باروهای «هگمتانه» مرمت میشوند
مدیر پایگاه میراث فرهنگی و گردشگری هگمتانه گفت: در شورای راهبردی باستان شناسی طرحی مطرح و با یکی از متخصصان مرمت بناهای تاریخی قراردادی منعقد شد و حدود ۹ گزینه برای مرمت و حفاظت برج و باروهای ضلع شرقی و سایر آثار مکشوفه پیشنهاد داده و روی برج و باروهای ضلع شرقی که واقع در بلوار هگمتانه یا بلوار نظربیگ است، تمرکز کردیم.
سرمایهگذار در راه خانه پدری جلال
«سرانجام خانه پدری جلال آل احمد در آخرین فراخوان عمومی صندوق احیا به کاربری «فرهنگی، هنری و آیینی» تن داد و سرمایهگذارش قول داده تا در احیای خانه پدری جلال، با مطالعات تاریخی، پیشینه بنا و شخصیتهای برجسته آن از جمله حاج سیداحمد طالقانی، جلال آل احمد و شمس آل احمد را به دنیا معرفی کند.»
خطر نابودی در کمین بازمانده ایلخانان در ابرکوه؛
نظامیه مسدود نشود، منارههای تاریخی ابرکوه فرومیریزد
رئیس میراث فرهنگی ابرکوه گفت: با وجود اخذ مصوبه شورای ترافیک شهرستان مبنی بر مسدودسازی خیابان نظامیه، این عملیات انجامنشده که امکان فروپاشی این منارهها در هر ساعت از شبانهروز را افزایش داده و خطری جدی است که جان مردم را تهدید میکند.
شماره نخست فصلنامه حفاظت از بافتهای تاریخی منتشر شد
شماره نخست فصلنامه حفاظت از بافتهای تاریخی به همت دبیرخانه نشریات پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری چاپ و منتشر شد.
ثبت ملی قبرستان مشترک مسلمانان و یهودیان یزد
گورستان قدیمی جوی هرهر با مساحتی بیش از ۵۲ هزار مترمربع در محله جوی هرهر شهرستان یزد در فهرست آثار ملی کشور قرار گرفت.
معرفی آرامگاه علاءالدوله؛ قدیمیترین اثر ثبت ملی در ورامین
در حاشیه جنوبی میدان امام خمینی(ره) ورامین، برج تاریخی مرتفعی واقع شده که از آن به عنوان مرقد یکی از نوادگان امام زینالعابدین (ع) یاد شده و قدیمیترین اثر ثبت ملی شده این شهرستان میباشد.
جلوگیری از تخریب معبد چغازنبیل
فرمانده یگان حفاظت وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری پلیس پیشگیری ناجا با بیان اینکه حراست از میراث فرهنگی، حفاظت از هویت ملی است، گفت: کارکنان یگان حفاظت استان خوزستان موفق شدند از تخریب و فعالیت غیرمجاز در حریم درجه یک معبد چغازنبیل و محوطه تاریخی جوبجی جلوگیری کنند.
آمادگی ایران برای مرمت طاق کسری
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری، صنایع دستی گفت: کارشناسان میراث فرهنگی در حال پیگیری صحت فرو ریختن بخشی از طاق کسرا هستند، پس از اعلام نتایج بررسیها و در صورت تخصیص اعتبارات از سوی سازمان برنامه و بودجه و موافقت دولت، کارشناسان مرمت ایران برای مرمت این طاق باستانی به عراق اعزام میشوند.
طبق اعلام رسانههای عراقی؛
بخشی از طاق کسری فرو ریخت
برخی افراد فعال در شبکههای اجتماعی عراق تصاویری از طاق کسری در بغداد منتشر کرده و نوشته اند که همزمان با آغاز سال ۲۰۲۱ بخشی از سقف این بنای تاریخی فرو ریخت.
«هجیج»؛ پلکانی تا بهشت
وزیر میراث فرهنگی،گردشگری و صنایعدستی «هجیج» در استان کرمانشاه را یکی از زیباترین روستاهای ایران توصیف کرد و نوشت: معماری پلکانی این روستا آنرا متفاوت و منحصر به فرد کرده است.
روابط عمومی وزارت میراث فرهنگی:
رای دیوان عدالت اداری برای خانه زند نوابی خروج از فهرست ملی بود
خانه تاریخی زند نوایی بر اساس رأی دیوان عدالت اداری در سال ۱۳۸۸ دارای حکم خروج از ثبت از فهرست آثار ملی و بر همین مبنا، مالک مجوز تخریب این اثر را گرفته است.
درخواست رییس ایکوم ایران برای بودجه ۱۴۰۰
رییس ایکوم ایران امیدوار است تا فراکسیون میراث فرهنگی و گردشگری در مجلس با دورنگری و دوراندیشی اشکالات و کمبودها را در موزهها و میراث فرهنگی در مصوبه بودجه لحاظ کند.
ارگ بم ۱۷ سال پس از زلزله
مدیر پایگاه میراث جهانی بم و منظر فرهنگی آن با بیان اینکه تاکنون ۸۰ درصد از ارگ تاریخی بم مرمت و بازسازی شده است، گفت: کارشناسان پروژه نجات بخشی ارگ بم عقیده دارند باید بخشهایی از این بنای تاریخی دست ناخورده باقی بماند تا آیندگان از زلزله سال ۸۲ آگاهی پیدا کنند.
۴۹ آجر تاریخی رسیده از سوییس به موزه ملی منتقل شدند
مدیرکل موزه ملی ایران از انتقال ۴۹ آجر لعابدار منسوب به قلایچی بوکان به موزه ملی ایران خبر داد.
حریم خانه تاریخی بروجردیهای کاشان حفظ میشود / ابلاغ طرح جامع بافت تاریخی کاشان
عملیات ساختوساز در مجاورت خانه تاریخی بروجردیهای کاشان متوقف شد.
کاهش مجموع اعتبارات میراثفرهنگی برای سال ۱۴۰۰
معاون توسعه مدیریت و امور مجلس وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از رشد منفی یک درصدی جمع کل اعتبارات وزارتخانه برای سال ۱۴۰۰ به نسبت قانون سال ۹۹، خبر داد.
حریم منظری ماسوله ساماندهی میشود
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گیلان گفت: حریم ماسوله از این پس بهصورت مشترک توسط یگانهای میراثفرهنگی و منابع طبیعی استان حفاظت میشود.
مسئول گروه حفاظت و مرمت پایگاه میراث جهانی تخت جمشید:
۲۵۰۰متر آبراهه درپارسه شناسایی ولایروبی شد/آبگرفتگی به حداقل رسید
مسئول گروه حفاظت و مرمت پایگاه میراث جهانی تخت جمشید، گفت: ۲ هزار و ۵۰۰ متر کانال و آبراهه در تخت جمشید شناسایی و لایروبی شده و آب گرفتگی کاخ آپادانا رفع شد.
بودجه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در ۱۴۰۰
سهم وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی از آخرین لایحه بودجه دولت دوازدهم مشخص شد.
لرزه به جان مدرسه چهارباغ افتاد+تصاویر
سازمان نوسازی و بهسازی شهرداری اصفهان قصد دارد بخشی از خیابان آمادگاه را به پیادهراه تبدیل کند و شروع این عملیات، خطراتی را متوجه بنای صفوی مدرسه چهارباغ کرده است.
صدور دستور توقف عملیات ساختمانی مجاور خانه بروجردیها
معاون مدیر کل راه و شهرسازی استان اصفهان از صدور دستور توقف عملیات ساختمانی مجاور خانه بروجردیها در کاشان خبر داد و شهرداری کاشان مکلف به اقدام اصلاحی بر پرونده ساختمانی شد.
نخستین شهر دانشگاهی دنیا بعد از ۱۸ قرن به جرگه شهرها پیوست
مدیر پایگاه میراث فرهنگی و گردشگری گندی شاپور و ایوان کرخه با اشاره به آنکه تاکنون فقط ۴۰۰متر از محوطه بیش از ۲۰۰۰ هکتاری گندی شاپورکاوش شده است، گفت: نخستین شهر دانشگاهی دنیا بعد از ۱۸ قرن دوباره به جرگه شهرها پیوست.
معاون میراثفرهنگی:
کارخانه قند به خارج از حریم پایگاه چغازنبیل جابهجا شود
معاون میراثفرهنگی کشور گفت: کارخانه قند باید به خارج از حریم پایگاه چغازنبیل با رعایت قوانین اعلام شده از سوی این پایگاه منتقل شود.
واکنشها به تخریب بنای ۷۰۰ ساله در بافت تاریخی اردکان / زخمی قدیمی که تازه سرباز کرده
از روز گذشته فیلمی از تخریب یک بنای هفتصد ساله مربوط به دوره ایلخانی در فضای مجازی منتشر میشود که اعتراضات زیادی را به دنبال داشته است.
ویروس تاجدار، پای آلمانیها را از دانشگاه ۷۰۰ سالهی تبریز برید
مجموعهی ربع رشیدی تبریز، با تاریخی 700 ساله، به عنوان شهری دانشگاهی، قدمت علم در تبریز را نشان میدهد، گفته میشود بیش از ۱۰ هزار دانشجو از سرتاسر جهان در این دانشگاه کسب علم میکردند، این شهر دانشگاهی همهی آنچه که برای یک شهر دانشگاهی لازم بود را داشت و به تمام زبانهای زندهی دنیا در آن تدریس میشد.
این خبر حالِ تاقبستان را خوب میکند؟
معاون میراث فرهنگی کشور تاکید کرده است که «احداث مجموعه تلهکابین برای تاقبستان به همراه ساختوسازهای مرتبط با آن ممنوع است و تعیین مسیر عبورِ آن توسط پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری باید بررسی شود»؛ بررسیای که از چند سال قبل قرار بوده توسط باستانشناسی کرمانشاهی انجام و نتیجهاش به میراث اعلام شود، اما ...
رأی منع تعقیب برای متعرضان به حریم چغازنبیل!
مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفتتپه از شکلگیری گارد ویژه در حریم چغازنبیل به منظور رصد انجام فعالیتهای ساختوساز احتمالی متولیان کارخانه قند خبر داد و گفت: اینکه دادگاه رأی منع تعقیب را صادر کرده است به معنای اجازه انجام فعالیت در این منطقه نیست چراکه هنوز مجوزهای لازم از سوی میراث فرهنگی صادر نشده است.
احداث کارخانه در محوطه جهانی چغازنبیل!؟
مدیر پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه گفت: احداث کارخانه قند در محدوده حریم درجه یک محوطه جهانی چغازنبیل و روی طاقدیس سردارآباد قرار گرفته که بر اساس ضوابط و مقررات ممنوع بوده و هیچ گونه استعلامی از وزارت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی گرفته نشده است.
کشف بقایای دژ تاریخی مربوط به دوره هخامنشی درخراسان شمالی
سرپرست هیات کاوشهای باستانشناسی محوطه ریوی شهرستان مانه و سملقان در غرب خراسان شمالی از کشف بقایای یک دژ تاریخی مربوط به دوره هخامنشی در این محوطه خبر داد.
با ساخت یک بنای تجاری؛
منظر بصری خانه بروجردیها به خطر افتاد
منظر بصری خانه بروجردی های کاشان با ساخت یک مجتمع تجاری بالاتر از گلدسته و مناره های آن به خطر افتاده است این درحالی است که از این منظر برای تبلیغ گردشگری و نماد کاشان استفاده میشد.
سالنامه پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه منتشر شد
شماره نخست «سالنامه پایگاه میراث جهانی چغازنبیل و هفت تپه؛ مجموعه مطالعات باستانشناسی حفاظت و مرمت، مستند نگاری معرفی و آموزش و گردشگری» توسط مرکز معرفی پژوهشگاه میراث فرهنگی و گردشگری چاپ و منتشر شد.
موزه لوور پاریس کاوش محوطه تاریخی ویرانشهر فاروج را از سر میگیرد
سرپرست هیات ایرانی باستانشناسی محوطه ویرانشهر فاروج گفت: فصل جدید کاوشهای باستانشناسی در محوطه تاریخی «ویرانشهر فاروج» با مجوز پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور و با مشارکت دانشگاه تهران و موزه لوور پاریس بزودی از سر گرفته میشود.
شورای عالی شهرسازی با تخریب بافت پیرامون نقش جهان مخالفت کرد
شورای عالی شهرسازی و معماری با اقدامات و تخریبهای صورت گرفته در بافت تاریخی شرق میدان نقش جهان به منظور ایجاد گذر موسوم به آقا نورالله نجفی مخالفت کرد.
داوری پرونده ثبت جهانی اورامانات؛ تیر 1400
از سال 1396 بود که با راه اندازی پایگاه منظر فرهنگی تاریخی اورامانات در کرمانشاه، فعالیتهای مقدماتی برای ثبت جهانی این منظر در استان در دستور کار قرار گرفت.
ساماندهی کوشک داریوش در پاسارگاد
اقدامهای مراقبتی و کنترل روند فرسایش در کوشک تنگبلاغی یا کوشک داریوش در پنج کیلومتری جنوب غربی پاسارگاد، اثری مانده از دوران هخامنشی با هدف اعمال تدابیر حفاظتی پیشگیرانه در دستور کار پایگاه میراث جهانی پاسارگاد قرار گرفت.
خطر نابودی دیوار چندهزار ساله ساسانیان در گلستان
همزمان با تلاش مدیران گلستان برای ثبت جهانی دیوار تاریخی گرگان، تخریب آرام اما مستمر این اثر توسط کشاورزان و مالکان زمینهای زراعی، بقایای به جایمانده از یادگار تاریخی چند هزار ساله ساسانیان در این استان را در آستانه نابودی قرار داده است.
کاخ فراموش شده ناصرالدین شاه
روستای شهرستانک در استان البرز میزبان یکی از کاخهای قاجاری است. کاخی که در اواخر قرن نوزدهم به دستور ناصرالدین شاه ساخته شد و حالا بیش از ۱۴۰ سال از ساخت آن گذشته و علی رغم اینکه در فهرست آثار ملی ثبت شده ولی در انتهای یک دره زیبا، تقریباً به فراموشی سپرده شده است.
ثبت جهانی ارگ باستانی «نوشیجان» ملایر پیگیری میشود
رئیس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری ملایر گفت: ارگ باستانی نوشیجان از منحصربهفردترین و ارزشمندترین آثار تاریخی ایران و جهان و پیگیریهای لازم برای ثبت جهانی این اثر در دست اقدام است.
نمای فاقد اصالت منار مسجد پامنار پاکسازی شد / جوابیه میراث فرهنگی به شایعه از بین بردن یک اثر تاریخی
میراث فرهنگی درباره مرمت منار مسجد پامنار یا امام حسن(ع) مهدیشهر که چند روزی است در فضای رسانهای مورد انتقاد قرار گرفته است، توضیحاتی ارائه داد.
اقدام محققان دانشگاه گلستان برای مرمت بلندترین برج آجری دنیا
طرح مدیریت حفاظت، مرمت و ساماندهی بلندترین برج آجری جهان، گنبد قابوس توسط محققان دانشگاه گلستان، به سفارش وزارت میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری کشور، در قالب قرارداد پژوهشی خارج از دانشگاه در حال انجام است.
تکمیل مرمت برج خلعت پوشان تبریز طی سالجاری
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی آذربایجان شرقی از تکمیل مرمت برج خلعت پوشان تبریز طی سال جاری خبر داد.
موزه باستان شناسی ذوالفقاری با همکاری دانشگاه بوخوم آلمان مرمت می شود
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی زنجان گفت: با همکاری این اداره کل، موزه بوخوم فرانکفورت و دانشگاه بوخوم آلمان، مرمت موزه باستان شناسی ذوالفقاری آغاز می شود.
طرح جامع برج رسکت تهیه شد
معاون میراثفرهنگی مازندران از تهیه طرح جامع مرمت برج رسکت در شهرستان ساری خبر داد.
تکمیل مرمت و ساماندهی شهر تاریخی سیمره
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی ایلام از تکمیل ساماندهی و مرمت شهر تاریخی سیمره در شهرستان درهشهر خبر داد.
رئیس پژوهشکده باستانشناسی:
هدف از ایجاد آبراههها حفاظت از تخت جمشید است
رئیس پژوهشکده باستانشناسی پژوهشگاه میراث فرهنگی کشور گفت: هدف از ایجاد آبراههها حفاظت از تخت جمشید است.
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید خبر داد:
ثبت جهانی نقش رستم و نقش رجب/نور و صدا به طور کامل افتتاح می شود
مدیر پایگاه میراث جهانی تخت جمشید از ثبت جهانی نقش رستم و نقش رجب با پیوست به میراث جهانی تخت جمشید خبر داد.
تدوین طرح حفاظت از باغ ایرانی ثبت شده در میراث جهانی
طرح ساماندهی و حفاظت از مجموعه جهانی باغ فین کاشان تدوین شد.
معاون وزیر میراث فرهنگی:
۵۰ اثر تاریخی ایران در فهرست موقت ثبت جهانی قرار گرفت
معاون وزیر میراث فرهنگی با اشاره به ظرفیتهای تاریخی قابل ثبت کشور در فهرست جهانی، گفت: ۵۰ اثر تاریخی در فهرست موقت ثبت جهانی قرار گرفته که کاروانسراهای استان سمنان در این زمره است.
آلبوم ناصری مفقود شده در کاخ گلستان پیدا شد
آلبوم ناصری در انبارگردانی رسمی آلبومخانه کاخ گلستان پیدا شد.
میراث ارزشمند خارگ در سکوت/ لزوم حفظ آثار تاریخی جزیره
جزیره خارگ آثار ارزشمندی دارد که که حفاظت و نگهداری از آن را به یک ضرورت تبدیل شده است.
جدال مدیران میراث فرهنگی بر سر قلعه پرتغالیها بالا گرفت / مرمت قلعه هرمز مورد تایید نیست
پس از انتشار عکسهای مرمت غیر اصولی از قلعه پرتغالیها، حال مدیرکل دفتر حفظ و احیای بناها، بافتها و محوطههای تاریخی وزارت میراث، از عدم تایید این مرمت سخن گفت.
تشکیل کارگروه ثبت جهانی روستای ابیانه
مدیرکل میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی استان اصفهان به همراه جمعی از مدیران این اداره کل به روستای ابیانه از تلاش به منظور ثبت جهانی این روستای تاریخی در آینده نزدیک خبر داد.
حال بلندترین بادگیر خشتی دنیا خوش است
دیر پایگاه میراث جهانی باغ دولت آباد از مرمت نمای بیرونی عمارت بادگیر این باغ جهانی در یزد که بلندترین بادگیر خشتی دنیاست، خبر داد.
آثار باستانی که ایستاده پیام تاریخ اردبیل را منتقل میکنند
معاون میراث فرهنگی اردبیل گفت: 5 میلیارد و 200 میلیارد تومان برای ساماندهی محوطه باستانی شهریری هزینه شده است.
شکافتن قلب آسمان یزد با بلندترین منارههای جهان
منارههای مسجد جامع یزد از بلندترین منارههای جهان است که با ارتفاع بیش از 50 متر در آسمان یزد خودنمایی میکند و داستانها و روایتهای مرتبط با آن به ارزش تاریخی، میراثی و فرهنگیاش افزوده است.
کشف مجموعه معماری و باستانی دوره صفوی در الیگودرز
مدیر کل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان از کشف یک مجموعه باستانی مهم در الیگودرز خبر داد و گفت: این مجموعه شامل پل، جاده سنگفرش، آسیاب، قلعه و یک سنگنوشته از عصر صفوی است.
ضوابط «اقامتگاههای فاخر» ابلاغ شد
معاون گردشگری از ابلاغ ضوابط ارزیابی و درجهبندی اقامتگاههای سنتی و هتل بوتیکها خبر داد. اقامتگاههایی که بیشتر، فاخر و دارای ارزش تاریخی هستند و برخی از آنها اثر ملی محسوب میشوند.
بخشی از محوطه باستانی تپه حسنلو نقده ساماندهی و مرمت می شود
مدیر پایگاه ملی حسنلو نقده از مرمت و ساماندهی مجموعه پایگاه ملی محوطه تاریخی حسنلو خبر داد.
مرمت اضطراری سی و سه پل اصفهان
سه دهانه از پل تاریخی سی و سه پل اصفهان مرمت و بازسازی اضطراری شد.
مرمت درهای مسجد صورتی شیراز
معاون میراث فرهنگی استان فارس گفت: مرمت درهای چوبی شبستان غربی مسجد تاریخی نصرالملک شیراز (مسجد صورتی) آغاز شده است.
مدیر پایگاه مجموعه میراث جهانی پاسارگاد عنوان کرد:
ادامه ساماندهی صفه بنای برج سنگی مجموعه میراث جهانی پاسارگاد
مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد، گفت: پروژه ساماندهی صفه بنای برج سنگی مجموعه میراث جهانی پاسارگاد ادامه مییابد.
قدیمیترین پل آبرو ایران در خرانق مرمت شد
گروهی از جهادگران و حافظان میراث تاریخی شهرستان اردکان در قالب اردوی جهادی با حضور در دهکده تاریخی خرانق به مرمت چند اثر کهن و حفظ هویت بناها، فرهنگ و تاریخ این منطقه پرداختند.
خانه تاریخی مرعشی شوشتر به آتش کشیده شد
رییس اداره میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی شوشتر گفت: در خانه تاریخی مرعشی شوشتر صبح جمعه 6 تیرماه توسط افراد ناشناس به آتش کشیده شد.
اعتراض به تخریب گنبد مقبره برادر امام رضا(ع) / «گنبد را باید عین به عین بسازند»
«نخست نام شاهزاده را تغییر دادند و مدتی پیش نیز به تصور اینکه سازندگان گنبد بیجهت رنگ گنبد را سفید کردهاند، آن را به رنگ سبز تغییر دادند، تا امروز که کلا دست به تخریب آن زدند، حالا تنها راه درخواستِ بازسازی گنبد به همان شکل گذشته است، وگرنه دو روز دیگر گنبدی حلبی و بیارتباط با فرهنگ معماری و تاریخ کشور بر بقعه شاهزاده حمزه مینشانند.»
ترمیم زخمی که زلزله به فلک الافلاک زد
زلزله ۵.۱ ریشتری ۱۷ اردیبهشت ماه امسال موجب تخریب ۲ کنگره از برجهای قلعه تاریخی فلک الافلاک و عمیقتر شدن ترکهای دیواره این اثر ارزشمند شد که اکنون مسئولان میگویند مرمت اضطراری این اثر به اتمام رسیده است.
آشنایی با شهر تاریخی بلقیس
شهر بلقیس در ۳ کیلومتری جنوب غربی شهر اسفراین در استان خراسان شمالی قرار گرفته و بیش از ۱۸۰ هکتار وسعت دارد.
مرمت قدیمیترین پل آبرو ایران
رییس اداره میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری اردکان از برنامهریزی برای آغاز مرمت و بازسازی پل تاریخی روستای خرانق این شهرستان از سوی داوطلبان جهادگر و دوستدار میراث خبر داد.
برجهای چهارگوش نجات پیدا کردند
یک برج از دو برجِ کبوترخانه تاریخی نجفآباد در اصفهان بعد از سالها بیتوجهی و تخریبِ بخشِ زیادی از آن، تملک شده تا با تلاشِ شهرداری این اثر تاریخی به مرور روی آرامش ببیند.
ثبت میدان نقش جهان اصفهان به عنوان ثروت میراث فرهنگی در دنیا
نقش جهان اصفهان در قالب یک طرح تحقیقاتی به عنوان ثروت (دارایی) میراث فرهنگی در دنیا ثبت و معرفی شد تا زمینه جذب سرمایهگذاری بیشتر برای استفاده بهینه از آن فراهم شود.
«شوشترنو» در فهرست آثار ملی به ثبت رسید
با تلاشهای مسئولان ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان و پس از تبادل نظر در شورای ثبت ملی وزارت میراث فرهنگی، سرانجام بافت تاریخی فرهنگی شهرک «شوشترنو» در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
سقفهای یزد؛ هویتی از یاد رفته
در حالی این روزها خانههای یزد دور از معماری و زیبایی اصیل ساخته میشوند که تنها دیدن طاقها و سقفهای یزد به عنوان یکی از زیباترین شاهکارهای معماری به جا مانده از گذشتگان و جاذبههای ارزشمند تاریخی برای تاسف خوردن به حال امروز یزد کافی است.
تنها منارجنبان تمام خشتی جهان در معرض تخریب
منارجنبان روستای تاریخی خرانق که آن به عنوان تنها منار جنبان تمام خشتی دنیا یاد میشود، بر اثر بارندگیهای اخیر و نبود رسیدگی مناسب در معرض تخریب است.
وقتی فقط جداره را ثبت ملی میکنند؛
بازسازی شاهکار معماری تاثیر گرفته از "رایت" در ایران
رییس بنیاد مستضعفان، برای سومین بار و این دفعه بخاطر روز جهانی موزه، به ساختمان دفینه آمد؛ بنایی که هر چند مالکانش میگویند فقط جدارهاش در خیابان میرداماد ثبت ملی است و به دلیل سست بودن ساختمان، کار بازسازی آن را حدود پنج سال قبل آغاز کردهاند و حالا این دفینه کجا و دفینهای که روزی سوپر مارکت بود، کجا.
کشف اولین کتیبه میدان چوگان ایران در لرستان
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لرستان گفت: اولین میدان چوگان ایران با میل دروازههای سنگی کتیبهدار در شرق استان کشف شد.
برج سه گنبد؛ بنایی که مهارتهای معماران ایرانی را به رخ جهان میکشد
مهارتهای معماران ایرانی را در یکی از بناهای تاریخی شهر ارومیه مرور کنید.
بناهای تاریخی تهران بعد از زلزله ۵/۱ ریشتری؛
ترکهای صاحبقرانیه عمیقتر شد/دماوند آرام است
معاون میراث فرهنگی وزارتخانه میراث فرهنگی، گردشگری و صنایعدستی میگوید: خوشبختانه بناها و موزههای استان تهران از زلزله هیچ آسیبی ندیدند، اما سازهی بناها باید به صورت دقیق و مشخص بررسی شوند.
نگین تیموری پنهان در میدان امیرچقماق یزد هویدا میشود
به گفته مدیر پایگاه میراث جهانی شهر تاریخی یزد گنبد تیموری بقعه ستی فاطمه خاتون پس از سالها پنهان بودن پشت دیوارهای ساختمانی تازهساز با تخریب ساختمان آزاد خواهد شد.
چرا بازار تبریز در لیست مجموعههای ملی قرار نگرفت؟
مدیر اداره کل موزهها و اموال منقول تاریخی میگوید: انتخاب ۲۱ مجموعه ملی در نخستین تجربه ایجاد هیات امنا برای موزهها و محوطههای تاریخی انجام شده و این روند به مرور برای همه موزهها و بناهای تاریخی و جهانی سطح کشور ادامه دارد.
شلاق تخریب بر ریسباف، میراث صنعتی اصفهان در کشاکش تملک نهادها
ریسباف مهمترین میراث صنعتی اصفهان، بیدفاع در معرض فرسایش و آسیب جوی قرار گرفته است، تخریب یادمانهای تاریخی و وضعیت حفاظت ریسباف در ماجرای تملک آن بین بانک ملی و وزارت راه و شهرسازی فصل تلخ تاریخ این سرزمین است این در حالی است که میراث فرهنگی میگوید این اثر ثبت ملی در اختیار آنها نیست.
مطالعه روی ۱۲۰ مورد از کرانهای کندوان
خانههای دستکند روستای تاریخی کندوان مرمت میشوند
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی از انجام مطالعات مرمتی بر روی ۱۲۰ مورد از کرانهای صخرهای روستای تاریخی کندوان طی سال جاری خبر داد.
مرمت مسجد جامع عتیق قزوین به دست گروه اروپایی
گروهی از اساتید مجرب اروپایی همکار با وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی در مرمت گنبد و مقصوره خمارتاش مسجد جامع عتیق قزوین مشارکت میکنند.
آغاز حفاظت شبانه از بناهای تاریخی میدان امام اصفهان
فرمانده یگان حفاظت میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی اصفهان از آغاز طرح حفاظت شبانه از آثار تاریخی و جاذبههای گردشگری مجموعه میدان امام (ره) (نقشجهان) خبر داد.
تهران هم عالیقاپو داشت
عمارت «عالیقاپو»، در گمان بیشتر مردم ایران، نامی گره خورده با عمارت تاریخی میدان «نقشجهان» اصفهان است؛ اما جالب است بدانید، تهران هم تا همین ۹۰ سال پیش در میدان «ارک»، عمارت عالیقاپو داشت.
روایت روستایی که جهانی شد
اصفهک، روستایی که اصالتش را به مرمت سپرد
حالا اصفهک میرود تا در مهمترین نمایشگاه گردشگری دنیا ایتیبی برلین سر خود را بالا بگیرد و جایزه بهترین پروژه مشارکتی در حوزه گردشگری To Do Award ٢٠٢٠- را دریافت کند و ارایهای از آنچه بر آن گذشته است، ارایه دهد.
روستای اصفهک برنده جایزه TO DO ۲۰۲۰ شد
رئیس اداره میراثفرهنگی، گردشگری و صنایعدستی شهرستان طبس گفت: پروژه گردشگری روستای تاریخی اصفهک توانست برنده جایزه TO DO ۲۰۲۰ کشور آلمان شود.
کاخ مرمر، موزه شد
معاون میراث فرهنگی وزارت میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی کشور گفت: کاخ مرمر تبدیل به موزه شده است.
شهر سوخته پس از سیل سیستان و بلوچستان آسیب دید؟
«شهر سوخته روی تپههای طبیعی بنا شده است، یعنی تپههای حدود دو میلیون ساله. پس این محوطهی جهانی با جیرفت تفاوتهایی دارد. هر چند شاید قدری آب در آن نفوذ کند، اما مگر اینکه چیزی مثل توفان نوح رخ دهد که تپه زیر آب برود.»
استاد آجرتراشی کشور، کنار پرویز مشکاتیان آرام گرفت
رئیس هیات مدیره انجمن توسعه گردشگری چهارباغ خراسان خبر داد: ای کاش درگذشت تنها استاد آجرتراش و تیشهداری ایران، تلنگری به مسئولان میراث فرهنگی، ارشاد و سایر نهادهای فرهنگی باشد تا قبل از اظهار تاسف برای از دست دادن بزرگانی چون او، کمی به تکریم جایگاه آنان همت گماشته شود.
"سر پل ذهاب" در جمع برترین اکتشافهای باستانیشناسی ۲۰۱۹ جهان
پایگاه خبری «لایو ساینس» به مناسبت نزدیک شدن به پایان سال ۲۰۱۹، فهرستی از ۱۰ اکتشاف برتر حوزه باستانشناسی سال ۲۰۱۹ منتشر کرده است.
آشنایی با انواع کاشیکاری سنتی اصفهان
کاشی و کاشی کاری هنری است که در تمدن اسلامی با پشتوانه هنر ایرانی پیش از اسلام به اوج خود رسید و کاشی کاری سنتی یکی از صنایع دستی پر پیشینه و زیبای ایران است و در بین کشورهای مختلف اسلامی دراین زمینه ایران از مرکزیتی خاص برخوردار بوده و آثار متنوع کاشی کاری باقی مانده در گوشه و کنار این سرزمین پهناور شاهدی براین مدعاست.
ثبت پنج اثر تاریخی در تهران
وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی لوح ثبتی پنج اثر تاریخی تهران را که در طول سالهای گذشته عرصه و حریم آنها مخدوش شده یا حتی احتمال تخریبشان وجود داشت، امضا کرد؛ تا برای حفاظت از آنها پیگیریهای جدیتری انجام شود.
گنبد شیخ لطفالله دو رنگ شد!
مرمت جدید، گنبد شیخ لطف الله را دو رنگ کرد.
گزارش لایوساینس از کشف دیوار چین ۱۱۵ کیلومتری ایرانی
باستانشناسان باقیماندههای یک دیوار سنگی که به دیوار چین ایران مشهور شده را در غرب ایران یافتهاند که حدود ۱۱۵ کیلومتر درازا دارد.
خانه وارطان ثبت ملی شد
خانه وارطان در خیابان طالقانی به دلیل داشتن معماری پهلوی دوم و تعلق این بنا به نام یکی از معماران برجسته ایرانی در فهرست میراث ملی ثبت شده است.
وجود عریضترین بادگیر جهان در اردکان
عریضترین بادگیر یک طرفه جهان در مجموعه بافت تاریخی اردکان، در بنایی مشهور به خانهی تاریخی امام واقع شده است.
تغییر نام پژوهشکده ابنیه و بافتهای تاریخی
رییس پژوهشکده ابنیه و بافت های تاریخی گفت: کاربردیسازی و کاربردی کردن پژوهشها یکی از اولویتهای کاری و برنامهای پژوهشکده ابنیه و بافتهای تاریخی به شمار میرود، چون پژوهشهایی که کاربردی و ملموس نباشد، محکوم به فنا و فراموشیاند.
مدیر پایگاه جهانی میدان امام اصفهان خبر داد
کشف آبراهه صفوی درحین مرمت و تعمیرات وضوخانه مسجد امام خمینی
مدیر پایگاه جهانی میدان امام اصفهان گفت: در حین مرمت و تعمیرات وضوخانه و سرویس بهداشتی مردانه در مسجد امام اصفهان آبراهه دوره صفوی کشف شد.
مدیرکل میراث فرهنگی آذربایجان شرقی خبر داد:
احیای مکاتب هنری تبریز در مجموعه تاریخی باغ کمال
مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی آذربایجان شرقی با اشاره به اقدامات صورت گرفته در باغ کمال، از احیای مکاتب هنری تبریز در این مجموعه ارزشمند تاریخی خبر داد.
نورپردازی سه بعدی در ارگ کریمخانی شیراز
نورپردازی سه بعدی در کلانشـهر شیراز تا پایان دهه ولایت بر دیواره ارگ کریمخانی اجرا میشود.
ساختمان «جیپ» اثر وارطان در فهرست آثار ملی قرار گرفت
ساختمان «جیپ» اثر وارطان هوانسیان پس از طی تشریفات قانونی به شماره 32553 در فهرست آثار ملی قرار گرفت.
آشنایی با ۱۱ بنای خشتی ایران/بزرگترین قلعه خشتی جهان در کدام استان است؟ +تصاویر
۱۱ بنای خشتی ایران را که از برخی از آنها فقط یک نام باقی مانده است،بیشتر بشناسید.
تائید طرح حمایت از مرمت بافتهای تاریخی در شورای نگهبان
«طرح حمایت از مرمت و احیای بافتهای تاریخی-فرهنگی، که دو ماه پیش به تصویب نمایندگان مجلس رسیده بود، توسط سوی شورای نگهبان تائید شد.»
کاخموزه سبز، نمونه یک عمارت ایرانی
یکی از زیباترین کاخهای موجود در مجموعه سعدآباد، کاخموزه سبز است.
ایکوموس سال ۲۰۱۹ را سال «مناظر روستایی» نامید
گرامیداشت روز جهانی بناها و محوطههای تاریخی سال 2019 در شهر مراکش با موضوع مناظر روستایی برگزار میشود. ایکوموس امسال را به نام سال «مناظر روستایی» نامیده است.
تخت جمشید میزبان مرمت گران بدون مرز ایتالیا می شود
مرمت گران بدون مرز ایتالیا از تاریخ ۷ اردیبهشت تا ۱۷ خرداد میهمان پایگاه تخت جمشید خواهند بود.
مجموعه جهانی تخت سلیمان؛ زادگاه زرتشت و میراث دار گنج سلیمان
مجموعه جهانی تخت سلیمان زادگاه زرتشت و میراث دار گنج سلیمان یادگار پنج دوره تاریخ و تمدن بشری و ایرانی است.
مسجد هزار ساله دزفول کج شده است
پسآب شهری، مسجد هزار ساله دزفول را احاطه کرده و دیوارها و ستونهای آن را با رانش و خطر ریزش مواجه کرده است.
ژاپنیها کاخ گلستان را نورپردازی سه بعدی میکنند
سفیر ژاپن در ایران به رئیس سازمان میراث فرهنگی پیشنهاد داد که ژاپنیها عملیات نورپردازی سه بعدی کاخ گلستان را اجرا کنند.
دانشگاه فلورانس وسازمان میراث در گنبد سلطانیه همکاری می کنند
مدیر کل امور پایگاه های میراث جهانی بر تداوم همکاری های دانشگاه فلورانس و سازمان میراث فرهنگی در گنبد سلطانیه تاکید کرد و گفت: این همکاری ها در فرایند حفاظت از آثار تاریخی تاثیر گذاشته است.
بافت تاریخی تنها شهر جهانی ایران بدون ردیف بودجه ماند
نماینده مردم یزد در مجلس میگوید علیرغم مصوبه شورای عالی شهرسازی مبنی بر تخصیص اعتبار برای حفظ بافت تاریخی یزد، دولت در لایحه بودجه ۹۸ ردیفی برای آن منظور نکرده است.
شاهکار معماری غرب کشور
همدان از جمله شهرهایی است که ساخت و استفاده از کاروانسرا در آن رواج داشته است و مردم در طول راهها، بنایی را برای اسکان و استراحت میساختند و در سفرهای طولانی خود در این مکانها تجدید قوا کرده و مسیر خود را ادامه میدادند.
نمایش شاهکارهای هنری کاخ گلستان برای نخستین بار
شاهکارهای هنری مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان با عنوان «فرش های بیرجند» و «نگاره های نسخه خطی هزار و یک شب» 17 بهمن به نمایش گذاشته می شود.
۱۹ بنای تاریخی به مزایده گذاشته میشود
مدیرعامل صندوق احیاء و بهره برداری از بناها و اماکن تاریخی و فرهنگی از آغاز مزایده ۱۹ بنای تاریخی خبر داد.
مسجدی با بادگیرهایی به سبک مسجد جامع کبیر یزد
مدیر میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری شهرستان بافق از پایان عملیات مرمت و ساماندهی شبستان مسجد جامع بافق خبر داد.
تکمیل و مرمت بزرگترین آب انبار کشور در اسدآباد
فرماندار اسدآباد گفت: مرمت بزرگترین آب انبار کشور در اسدآباد دارای 85 درصد پیشرفت فیزیکی بوده که در مرحله پایانی مرمت قرار دارد و در سال آینده افتتاح و به بهرهبرداری خواهد رسید.
توسط پایگاه جهانی تخت جمشید
سازه «کعبه زرتشت» پایش شد
کعبه زرتشت در نقش رستم با هدف رصد و ارزیابی سلامت سازه آن، توسط پایگاه جهانی تخت جمشید پایش شد.
با هدف حفاظت و ارتقای سایتهای میراث جهانی
کمپین داوطلبان میراث جهانی دعوت به همکاری میکند
کمپین داوطلبان میراث جهانی در راستای حفاظت و ارتقای سایتهای میراث جهانی از تمام نهادها و موسسات علاقمند دعوت به همکاری میکند.
خیابان ولیعصر(عج) تهران در فهرست موقت یونسکو قرار گرفت
شهردار تهران از قرار گرفتن خیابان ولیعصر (عج) و نیز درختان موجود در آن در فهرست موقت میراث جهانی یونسکو خبر داد.
2018 ؛ سال اکتشافات مهم باستانشناسی در جهان
در سال 2018، کشفیات مهمی در زمینه باستانشناسی در سراسر جهان رقم خورد و میتوان این سال را سال اکتشافات مهم باستانشناسی در جهان نامید.
همجواری کلیسا و مسجد در آبادان/کلیسای سور کارپت بازگشایی شد
پس از اتمام کار مرمت و بازسازی، امشب کلیسای سورکارپت آبادان با حضور اسقف ارامنه تبریز و اسقف ارامنه جنوب و جمعی از مردم و مسئولان بازگشایی شد.
راه اندازی سه پایگاه میراث جهانی در کاخ گلستان
دفتر مرکزی پایگاه باغ های جهانی، بیابان لوت و قنات ایرانی در کاخ موزه گلستان با حضور مدیر امور پایگاه، مدیر مجموعه میراث جهانی کاخ گلستان و کارشناسان پایگاه ها راه اندازی شد.
دو ساختار جدید ناشناخته در پاسارگاد کشف شد
سرپرست فصل پنجم بررسی های ژئوفیزیکی، باستان شناسی محوطه هخامنشی پاسارگاد و دشت مرغاب از کشف دو ساختار جدید ناشناخته خبر داد.
گزارش از تغییر کاربری یک خانه ارزشمند
یک خانه تاریخی در تهران به هاستل تبدیل شد
خانه ارزشمند پهلوان رزاز در محله قدیمی تهران قرار است از اول ژانویه به عنوان هاستل تغییر کاربری داده و پذیرای گردشگران خارجی باشد.
چهار بنای تاریخی توسط صندوق احیا به مزایده گذاشته شد
صندوق احیا و بهره برداری از بناهای تاریخی و فرهنگی، چهار بنای تاریخی را در استان های آذربایجان شرقی، گلستان،کرمانشاه و یزد به مزایده گذاشت.
رییس پژوهشکده ابنیه و بافتهای فرهنگی – تاریخی خبرداد:
راه اندازی پایگاه مطالعات راه ابریشم
رییس پژوهشکده ابنیه و بافتهای فرهنگی – تاریخی از راهاندازی پایگاه مطالعات راه ابریشم خبر داد و گفت: سه پایگاه «معماری موقت»، «مدیریت بحران» و «میراث کشاورزی» نیز در دست بررسی است.
انتشار یک مجله پس از ۵۰ سال
مجلهی «باستانشناسی» بعد از ۵۰ سال بار دیگر روی گیشه میرود.
ساخت تنها بنای مدور ایرانی به دست شاه عباس صفوی + تصاویر
تنها کاروانسرای مدور ایران به نام «زینالدین» بنایی خوش طرح و مستحکم است که در 60 کیلومتری جاده یزد به طرف کرمان واقع شده است.
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی خبر داد:
برگزاری سه نشست تخصصی حوزه مرمت و حفاظت اشیای تاریخی ، فرهنگی و باستان شناسی همزمان با هفته پژوهش
مدیرکل میراث فرهنگی، صنایع دستی و گردشگری آذربایجان شرقی از برگزاری سه نشست تخصصی حوزه مرمت و حفاظت اشیای تاریخی – فرهنگی و باستان شناسی همزمان با هفته پژوهش در سالن موزه آذربایجان خبر داد.
گزارش میدانی از خیابان ناصرخسرو و کوچه مروی
در کوچه و خیابان
تصاویر مسجد متفاوت سامرا با ۵ حلقه مدور │ سازهای که به مدت ۴۰۰ سال بزرگترین مسجد بود
مسجد بزرگ سامرا در کرانه رود دجله یکی از مساجد تاریخی عراق است که در قرن 9 میلادی در زمان خلافت خلیفه موتکل عباسی ساخته شده است.
به دلیل افت آب سد روی داد
بیرون آمدن روستا تاریخی از دریاچه زایندهرود
روستا تاریخی جمالو به علت کاهش شدید آب در مخزن سد زایندهرود بعد از حدود ۵۰ سال بار دیگر نمایان شد.
تازه ها
1
2
3
شگفتیهای معماری Expo 2025 اوساکا/13 پاویون ملی با طراحیهای منحصر به فرد
خانه ژاپنی با فرمی عجیب
عربستان در ارتفاع ۳۵۰ متری زمین استادیوم ورزشی می سازد
رویداد
تماشای معماری آلوار آلتو
موزه معماری و خلاقیت با همکاری گالری اکنون اصفهان و سفارت فنلاند در ایران، نمایشگاه «معماری منظر آلوار آلتو» را برگزار میکند.
برگزاري همایش ملی ساختمان در آمل
همایش ملی صنعت ساختمان با عنوان مازندران آباد بيستم اردیبهشت امسال در شهرستان آمل برگزار مي شود.
فراخوان ارسال اثر برای حضور در نمایشگاه گروهی معماری «در کوچهباغهای شیراز»
فراخوان برپایی دومین نمایشگاه گروهی برترین آثار معماری و معماری داخلی دفاتر جوان استان فارس با عنوان «در کوچهباغهای شیراز» منتشر شد.
همایش بینالمللی "هورامان؛ ثبت جهانی، فرهنگ و توسعه پایدار" برگزار میشود
همایش بینالمللی «هورامان؛ ثبت جهانی، فرهنگ و توسعه پایدار» اواخر تیرماه به میزبانی دانشگاه رازی کرمانشاه برگزار میشود.
بررسی «مبانی نظری مولانا در طراحی شهری»
انجمن علمی دانشجویی شهرسازی دانشگاه گیلان، بیست و ششمین نشست از سلسله نشستهای شهرسازی را برگزار میکند.
فراخوان مسابقه معماری " موزه احساسات "
فراخوان مسابقه معماری " موزه احساسات " منتشر شد.
جوایز طراحی نور و نورپردازی LIT 2022
مسئولین برگزار کننده جوایز طراحی نورپردازی اعلام کردند که اکنون در دو دسته اصلی، طراحی محصولات نورپردازی و طراحی نورپردازی، آمادگی پذیرایی از آثار طراحان، معماران و دانشجویان حرفه ای را در این زمینه از کل دنیا تا تاریخ 22 اکتبر 2022، را دارند.
آغاز همکاری مشترک ایدیزاین و دوسالانه بستهها/ نمایش آثار برندگان مهمترین جایزه طراحی جهان در تهران
آثار برگزیده رقابت و جایزه بینالمللی A’ Design به عنوان مهمترین و بزرگترین رقابت بینالمللی طراحی در جهان، به زودی در تهران به نمایش گذاشته میشوند. این اتفاق که اولین بار است در حوزه هنرهای تجسمی ایران اتفاق میافتد در پی همکاری این جایزه معتبر جهانی با دوسالانه بستهها که در تهران برگزار میشود رقم خورده است.
» موارد بیشتر
گزارش
ساخت آثار هنری شهری با شعبدهبازی متفاوت است!
مجسمهسازی شهری همانند بسیاری دیگر از حوزههای تخصصی، به متخصصان خود نیاز دارد تا نتیجهای مطلوب حاصل شود اما اگر متخصصان این حوزه را حذف کنیم و تنها به شاخصههای ابتدایی یک مجسمهساز مانند قالبگیری بسنده کنیم، نتیجه کار جز شلختگی در فضای شهری نتیجهای به همراه نخواهد داشت.
حال نزار باغشهرهای ایران
در این گزارش در پرونده ویژهای، وضعیت این روزهای ۱۳ باغشهر نامدار کشور را بررسی شده است.
آسباد؛ مهندسی باد!
آسباد یا آسیاب بادی را باید نماد استفاده از انرژی پاک در روزگاران قدیم خراسان جنوبی دانست
یک شهر در دل دانشـگاه تهـران!
دانشگاه تهران، اوج آرزو، نهایت خواسته و حسرت بهدلمانده خیلیهاست.
» موارد بیشتر
تبلیغات
مجوز
گزارش تصویری
1
2
3
آرامگاه سه گنبد در ارومیه
گزارش تصویری از مسجد جامع تبریز
خانه کمپانی تبریز
خانه قدکی تبریز
گزارش تصویری از عمارت سرخه ای تبریز
تئاتر شهر تهران
مدرسه خان شیراز
تصاویر| سبزترین شهرهای جهان | ویژگیهای این ۵ شهرچیست؟
اداره پست چین با دکوراسیون تاریخ معاصر و مدرن
معماری
کمال کمونه معمار سرشناس ایرانی درگذشت
جایزه معماری دیزین ۲۰۲۳ به «میدانگاه مترو جهاد» رسید
» موارد بیشتر
شهرسازی
یونان میزبان بزرگترین و سبزترین شهر هوشمند اروپا
آیا شهرهای شناور چاره مقابله با تغییرات اقلیمی است؟
» موارد بیشتر
عمران
بازاندیشی در بتن برای ساخت شهرهای پایدارتر
پل B1 آزاد راه شمالی کرج پیچیدهترین پل در خاورمیانه است
» موارد بیشتر
میراث فرهنگی
اِصفهک در یک قدمی جهانی شدن
«مساجد ایرانی» ثبت جهانی میشوند
» موارد بیشتر
فن آوری های نوین
احداث نخستین مرکز «آب و هوای خنثی» در آلمان
معماری در پویانمایی: کاوش در جهانهای خیالی هایائو میازاکی
» موارد بیشتر
استان ها
«تاریخانه دامغان» در نوبت ثبت جهانی
آرامگاه سه گنبد در ارومیه
» موارد بیشتر
کتاب ها
1
2
3
کتاب «چهل خانه؛ کالبد و زندگی در چهل خانه تاریخی نجف آباد» منتشر شد
ابعاد زندگی معمارانه کریم پیرنیا کتاب شد
سرگذشت خیابان سی تیر کتاب شد
گادامر برای معماران منتشر شد
انتشار مجموعه کتاب NORD و EFFEKT در کپنهاگ دانمارک
همگرایی علوم از نظر فناورانه؛ هوش مصنوعی در معماری
شکلدهی به مکانهای مقدس درپیشدرآمدی بر هویت معماری اسلامی ایران
کتاب «۱۰۰ میراث ایران» منتشر شد
نگاهی به کتاب "معماری و انفصال" برنارد چومی
نشریات
1
2
3
شماره جدید نشریه دانشجویی «ساباط» منتشر شد
فصلنامه «ایرانشناسی» منتشر شد
انتشار فصلنامه زمستانی "معماری ما"
شماره ۱۱۹ دو ماهنامه معمار منتشر شد
نخستین شماره از مطالعات عالی هنر منتشر شد
نخستین گاهنامه معماری بومی منتشر شد
شماره ۳۷ مجله «ایرانمهر» منتشر شد
فصلنامه معماری و ساختمان، شماره 57، زمستان 1397
شماره سوم و چهارم فصلنامه احیای بناها و بافتهای تاریخی منتشر شد