با تلاشهای مسئولان ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان و پس از تبادل نظر در شورای ثبت ملی وزارت میراث فرهنگی، سرانجام بافت تاریخی فرهنگی شهرک «شوشترنو» در فهرست آثار ملی ایران ثبت شد.
به گزارش پایگاه " اخبار معماری " از خوزستان و به نقل از روابط عمومی ادارهکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان، احمدرضا حسینیبروجنی معاون میراث فرهنگی استان امروز سهشنبه ۳۰ اردیبهشتماه ۹۹ با اعلام این خبر، گفت: پس از اخبار منتشر شده مبنی بر تخریب یکی از بناهای واقع در بافت ارزشمند شهرک شوشترنو، بلافاصله از سوی معاونت و یگان حفاظت میراث فرهنگی خوزستان نسبت به بررسی موضوع و نحوه تخریب و دلایل آن اقدام شد.
وی ادامه داد: در همین راستا برای جلوگیری از هرگونه دخل و تصرف و تخریبهای احتمالی بعدی، مکاتبات متعددی با شهرداری و فرمانداری شوشتر انجام شد و در پی آن، پس از انجام مراحل اولیه حفاظت نسبت به تشکیل کارگروه حفاظت از این بافت با ارزش متشکل از رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان شوشتر، مدیر پایگاه جهانی سازههای آبی ـ تاریخی شهرستان و کارشناسان مرتبط با موضوع اقدام و پایش های منظم و مستمر در راستای تهیه پرونده ثبتی بافت پیشگفته آغاز شد.
معاون میراث فرهنگی خوزستان با بیان اینکه روز ۲۸ اردیبهشتماه جاری سیدحکمتاله موسوی مدیرکل میراث فرهنگی استان به منظور بازدید میدانی همچنین بررسی روند تهیه پرونده ثبتی بافت شوشترنو در اداره شهرستان شوشتر حضور یافت و جلسهای با حضور وی تشکیل شد، افزود: بعد از بررسی پرونده ثبتی، بازدید میدانی از بافت تاریخی شوشتر و شوشترنو و همچنین تعدادی از بناهای تاریخی در دستور کار کارگروه به ریاست مدیر کل استان قرار گرفت که در نهایت به همت مدیر پایگاه جهانی سازههای آبی و مسئول اداره میراث فرهنگی شهرستان شوشتر و نیز کارشناسان آن اداره، پرونده ثبتی بافت تاریخی فرهنگی شوشترنو آماده شد.
وی گفت: این پرونده امروز (سیام اردیبهشتماه) و ساعتی پیش همزمان با دومین روز از هفته میراث فرهنگی در شورای ثبت ملی کشور ارائه شد که در نهایت اثر واجد ارزش فرهنگی تاریخی شهرک شوشترنو پس از بحث و تبادل نظر کارشناسی در شورای ثبت ملی وزارتخانه، در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسید.
حسینیبروجنی تصریح کرد: در این جلسه که با حضور محمدحسن طالبیان معاون میراث فرهنگی کشور، مصطفی پورعلی مدیرکل دفتر ثبت آثار تاریخی کشور، اعضاء شواری ملی ثبت و همچنن محمدرضا بهادری مدیر پایگاه میراث جهانی شوشتر تشکیل شده بود، پس از دفاعیات اینجانب و مدیر پایگاه جهانی سازههای آبی شوشتر، با اکثریت آراء رأی بر ثبت این اثر تاریخی فرهنگی در فهرست آثار ملی داده شد.
وی درباره این اثر با بیان اینکه بافت شوشترنو از آثار دوره معاصر است و در حد فاصل دهه چهل و پنجاه طراحی و ساخته شده است، عنوان کرد: در طراحی و ساخت این بافت از معماری ایرانی اسلامی بافت تاریخی شوشتر الگوبرداری شده که این امر موجب خلق یک اثر منحصر به فرد و با ارزش را موجب گشته است.
معاون میراث فرهنگی مدیرکل میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی خوزستان در پایان یادآور شد: حکم ثبت این اثر پس از انجام مراحل قانونی از سوی دکتر مونسان وزیر میراث فرهنگی، گردشگری و صنایع دستی به استاندار خوزستان ابلاغ خواهد شد.
گفتنی است، شهرک شوشترنو توسط کامران دیبا یکی از اساتید مطرح کشور طراحی و احداث شده است.
وی در سال ۲۰۰۰ میلادی موفق به کسب یکی از بهترین جایزههای معماری و شهرسازی "جایزه آقا خان" در دنیا شد.
کامران دیبا خالق آثار فاخری همچون موزه معاصر تهران و بخشهایی از دانشگاه جندیشاپور است و بارها در مصاحبههای خود یکی از بهترین کارهای خود را احداث شهرک کارگری شوشترنو عنوان کرده است.
لازم به ذکر است، شوشترنو یکی از شهرکهای جدید خوزستان است که با هدف اسکان کارگران شرکت کشت و صنعت کارون در کنار شهر قدیم شوشتر بنا شده است. شهرستان شوشتر دارای حدود ۳۵۰ اثر ثبت ملی و ۱۳ سند تاریخی در فهرست میراث فرهنگی است.