کوشک قاجار با دستور فتحعلی شاه در سال ۱۱۸۹ شمسی ساخته شد و به همین جهت با نامهای صوفه فتحعلی شاهی و شترگلوی فتحعلی شاهی نیز شناخته میشود.
به گزارش پایـگاه " اخـبــار معـمـاری " در برخی اسناد تاریخی به باغ فین کاشان "باغ شاه" نیز میگفتند، البته باغ شاه نه به آن معنا که باغ متعلق به شاه بوده است. در اصل کلمه شاه به معنی "بزرگ" است و به دلیل وسعت زیادی (33.700 متر نزدیک به 2.5 هکتار) که باغ فین کاشان داشت و به آن باغ شاه یا باغ بزرگ میگفتند.
کوشک قاجار با دستور فتحعلی شاه در سال ۱۱۸۹ شمسی ساخته شد و به همین جهت با نامهای صوفه فتحعلی شاهی و شترگلوی فتحعلی شاهی نیز شناخته میشود. از بخشهای مختلف این بنا میتوان به چهار طاقی با حوض جوشان، حوضخانه و صفه چهار ایوانی سرپوشیده و شاهنشین اشاره کرد. دو حیاط خلوت در ضلع جنوبی و شمالی کوشک وجود دارد که مجهز به چندین اتاق و لوازم سکونت زندگی هستند.
در سقف ساختمان کوشک میتوان شاهد نقاشیهایی از صنیع الملک غفاری بود که بخشهای زیادی از آن بهخاطر بیتوجهی و در اثر عوامل انسانی، رطوبت و نم از بین رفتهاند. جالب است بدانید که سالها بعد عکسی از این نقاشیهای زیبا در آلبوم یک گردشگر فرانسوی پیدا شد و به این ترتیب توسط استاد مطیفیفر بازسازی شدند و از روی تفاوت رنگی آنها میتوان این موضوع را متوجه شد؛ در واقع بخشهای کمرنگ مربوط به نقاشی اصلی هستند و بقیه کار بازسازی شده است. نقاشیهای بالای حوض به بزمهای شاهانه، شکارگاه، قصههای قرآنی و وقایع خود باغ مربوط میشوند؛ ضمن اینکه تصویر ۱۸ پسر فتحعلی شاه نیز دورتادور ایوان کوشک نقاشی شده است.
تصویر:محمدرضا آخوندی