مدرسهٔ خان، مدرسهای تاریخی است که توسط اللهوردی خان گرجی و پسرش امام قلی خان در شهر شیراز و همزمان با حکومت شاه عباس صفوی در سال ۱۰۰۴ هجری قمری مقارن با ۱۵۹۵ میلادی ساخته شدهاست.
به گزارش رســانـه" اخـبــار معـمـاری " مدرسهٔ خان تأسیس ۱۰۰۴ هجری قمری مقارن با ۱۵۹۵ میلادی در شیراز) مدرسهای تاریخی است که توسط اللهوردی خان گرجی و پسرش امام قلی خان در شهر شیراز و همزمان با حکومت شاه عباس صفوی ساخته شدهاست. اللهوردی خان گرجی با این اقدام خود، دانشگاهی به مفهوم واقعی آن روز بنیان گذاشت، که در آن افزون بر حکمت، فقه، ادب، نجوم، علم حساب، هندسه، زمینشناسی، جانورشناسی، گیاهشناسی و شیمی تدریس میشدملاصدرا در پناه فرهنگ دوستی و آزاداندیشی الله وردی خان گرجی تألیفات فراوانی از خود بر جای گذاشت، اما مهمترین حاصل عمر وی بنیاد نهادن حکمت متعالیه بود. بدین وسیله یک گرجی مسیحی زاده به عالم تشیع خدمتی عظیم نمود.
این مدرسه، هنگام آبادانی یکصد حجره برای اقامت یکصد طلبه داشتهاست و چهار طرف آن چهار باغ برای تفریح طلاب بودهاست. از ویژگیهای این مدرسه، این است که شمار برخی اندامهای آن بر پایه اعداد مقدس بودهاست. شمار حجرههای آن ۹۲ است که به حروف جمل، نام مبارک پیامبر اکرم (ص) در میآید، ۵ مدرس و ۱۲ راهرو داشته برابر پنج تن و دوازده امام؛ و دارای ۱ مسجد است. با افزودن شماری از این اندامها برهم عدد ۱۱۰ اسم حضرت امیر (ع) بدست میآید. افزون برا آن چهار اتاق دیگر یعنی اتاق گیاهشناسی، اتاق خادم، اتاق چراغدار و اتاق مؤذن هم هست که روی هم ۱۱۴ بدست میآید که تعداد سورههای قرآن است.
در زمان ساخت و تا عصر زندیه در طرفین جبهه غربی مدرسه دو گلدسته بلند آجری با تزیینات و کاشی کاری مفصلی وجود داشته که به دلیل مسلط بودن بر ارگ حکومتی کریم خان زند ویران گردیدهاست، کاشی کاریهای سقف مدرسه مثل مسجد شیخ لطفالله در اصفهان میباشد، در حاشیه سقف آیات قرآنی با خط ثلث عالی وجود دارد که در کتیبه آن به سال ۱۰۲۴ هجری قمری نگاشته شده، بالای دالان، تالار وسیعی است که روزگاری حکیم ملاصدرا ملقب به صدرالمتألهین فلسفه اشراق در آن تدریس میکردهاست.
تصاوير:امير كشاورز