رئیس میراث فرهنگی ابرکوه گفت: با وجود اخذ مصوبه شورای ترافیک شهرستان مبنی بر مسدودسازی خیابان نظامیه، این عملیات انجامنشده که امکان فروپاشی این منارهها در هر ساعت از شبانهروز را افزایش داده و خطری جدی است که جان مردم را تهدید میکند.
به گزارش پایگاه " اخبار معماری " به نقل از ایسنا، «حمید مشتاقیان» اظهار کرد: یکی از نگرانیها و دغدغههای اصلی امروز میراث فرهنگی ابرکوه، فرو ریختن منارههای نظامیه در هر ساعت از شبانهروز است که این روزها احتمال آن افزایش یافته و جان اهالی و عابرین را در معرض خطر قرار داده است.
وی خاطرنشان کرد: حرکت منارهی ضلع شرقی و سنگین شدن آن حکایت از این دارد که هر لحظه امکان فرو ریختن آن وجود دارد و ارتعاشات صوتی و لرزشی ناشی از حرکت وسایل نقلیه به ویژه موتورسیکلتها، این موضوع را تشدید میکند.
مشتاقیان تصریح کرد: قریب به هفت ماه موضوع مسدودسازی خیابان نظامیه با هدف حفظ جان شهروندان و نگهداری از این بنای تاریخی ارزشمند، بارها در شورای ترافیک شهرستان مطرح و هر بار به دلایلی این امر محقق نمیشد ولی در نهایت با ارائه دلایل و مستندات منطقی، این مهم تأیید و مصوبه آن نیز از شورا اخذ شد.
وی با تأکید بر این که تردد در خیابان نظامیه و به ویژه اطراف و مقابل منارهها باید قطع شود، یادآور شد: با وجود دریافت مصوبه در خردادماه، این مهم هنوز عملیاتی نشده و موضوع به حاشیه رانده شده است که در همین رابطه میراث فرهنگی بر طبق وظیفه ذاتی خود مجدداً در حضور فرماندار وقت بر ضرورت اجرای این عملیات تأکید کرد و هشدار دادیم که اجرا نشدن این مصوبه عواقب جبرانناپذیری به دنبال خواهد داشت.
رئیس اداره میراث فرهنگی شهرستان ادامه داد: اگر خیابان نامبرده مسدود شود، میتوانیم امید داشته باشیم که منارهها نریزند و بتوانیم آن را حفظ کنیم اما در صورت تحقق نیافتن این امر باید هر لحظه منتظر ریزش این یادگار دوره ایلخانی باشیم.
مشتاقیان اضافه کرد: از سوی دیگر این نکته حائز اهمیت است که با این وضعیت اعتبارات و نیروی انسانی محدود، نمیتوان اقدامات حفاظتی و مرمتی اساسی و قابل قبولی نیز انجام داد لذا از مسئولان درخواست داریم که اعتبارات مناسب را جهت اجرای اقدامات استحفاظی به این بنای ارزشمند اختصاص دهند.
منارههای نظامیه که بر روی سر در بلندی واقع شده از وجود ساختمانی عظیم شامل مدرسه، مسجد و بازار مربوط به دوره ایلخانیان که به دست «نظام الملک ابرقویی» از بزرگان این شهر ساخته شده است، حکایت دارد که قسمتهای اصلیاش بر اثر زلزله تخریب شده و تنها دو مناره از آن بر جای مانده است.
این بنای تاریخی و زیبا که سراسر بدنه آن از کاشی فیروزهایرنگ و به خط کوفی بنائی با کلمات «اللهاکبر» به نحو زیبایی تزیین شده، بیانگر عظمت مجموعه نظامیه و رونق شهر ابرکوه در گذشتهای دور استو این بناه در تاریخ 9 مردادماه سال 1312 به عنوان دومین اثر ثبتی استان یزد در فهرست آثار ملی ایران به ثبت رسیده است.