مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد از آغاز مرحله نخست عملیات حفاظت از ساختارهای خشتی جبهه شرقی تل تخت در مجموعه جهانی پاسارگاد خبر داد.
به گزارش پایـگاه " اخـبــار معـمـاری " به نقل از روابط عمومی میراث فرهنگی فارس،افشین ابراهیمی بیان کرد: مجموعه موسوم به تل تخت در شمالیترین بخش محوطه مجموعه میراث جهانی پاسارگاد بر فراز تپهای طبیعی و رفیع به ارتفاع تقریبی ۵۰ متر از سطح دشت قرارگرفته است که باستان شناسان ساختارهای معماری تل تخت را از دوران هخامنشی تا دوران اسلامی تاریخگذاری کردهاند. وی بیان کرد: با وجود چندین فصل کاوش طی سالهای ۱۳۴۲-۱۳۴۰ (استروناخ) و ۱۳۸۶-۱۳۸۵ (کالیری و عسکری) در جبهه شرقی تل تخت و آشکار شدن شواهد مهم تاریخی تاکنون برنامه حفاظتی خاصی در مورد این یافتهها (بقایای معماری خشتی) به اجرا گذاشته نشده که از این رو تحت تاثیر عوامل جوی و محیطی و فرسایش زیاد شدهاند.
ابراهیمی عنوان کرد: آب شستگی خشتهای نمایان براثر بارندگی، متلاشی شدن مصالح به واسطه کنترل نشدن پوشش گیاهی هرز و تجمع آبهای سرگردان در فضاهای حفاری شایعترین آسیبها در این ساختارهای رها شده هستند که شاید یکی از دلایل اصلی کمتوجهی به یافتههای معماری ضلع شرقی تل تخت و مسیر دسترسی نامناسب و دشوار در انتقال مواد و مصالح باشد.
مدیر پایگاه میراث جهانی پاسارگاد به وضعیت نامطلوب بقایای معماری این بخش از مجموعه تل تخت اشاره کرد و ادامه داد: پایگاه میراث جهانی پاسارگاد در نخستین گام و در قالب برنامهای اضطراری، نسبت به ساماندهی شرایط موجود گام گذاشته است و به همین منظور ابتدا عملیات آبرسانی بر فراز تل تخت (جبهه شرقی) انجام شد و پس از آن خاکهای دپو شده مربوط به زمان حفاری، سرند شدند تا پس از حذف کلوخهها و دیگر اجزاء زائد، برای تهیه کاهگل مرغوب به مصرف برسند.
او افزود: علاوه بر اجرای اندود کاهگل بر سطح تمام بقایای معماری خشتی که گستردهترین عملیات حفاظتی جبهه شرقی تل تخت را شامل میشود، حذف پوشش گیاهی هرز، حذف آثار و شواهد حضور و لانهسازی جانوران، شیب بندی سطوح و ساخت مسیرهای سطحی و اضطراری دفع آب، از دیگر موارد پیشبینیشده برای ساماندهی وضعیت موجود است که این مرحله از اقدامات حفاظتی جبهه شرقی تل تخت از نیمه خردادماه امسال آغاز شده و به مدت دو ماه ادامه دارد.