بنای گنبد علویان در شمال غربی شهر همدان، به فاصله اندکی از قسمت جنوبی تپه باستانی هگمتانه و سمت راست بلوار علویان قرار گرفته است.
بنای گنبد علویان در شمال غربی شهر همدان، به فاصله اندکی از قسمت جنوبی تپه باستانی هگمتانه و سمت راست بلوار علویان قرار گرفته است.
این بنا که مهمترین بنای تاریخی دوره اسلامی شهر همدان محسوب میشود، دارای ویژگیهای منحصر به فردی است که آن را در زمره بینظیرترین بناهای تاریخی ایران قرار میدهد، تا جایی که ایران شناس فقید پروفسور آرتور اپهام پوپ از دیدن آن اظهار شگفتی کرده و آن را یکی از زیباترین و کاملترین نمونههای آثار معماری ایران میداند.
از آن جا که گنبد علویان فاقد کتیبه تاریخ احداث و نام بانی است، در مورد تاریخ دقیق ساخت و تزئیناتش بین پژوهشگران اختلاف نظر وجود دارد، چنان که محققانی آن را مربوط به دورهی سلجوقی و گروهی دیگر آن را از بناهای دورهی ایلخانی میدانند و جالب این که نمونههای سازهای و تزئینی از هر دو دورهی یاد شده در بنا دیده میشود.
با استناد به متون تاریخی میتوان گفت که بنای گنبد علویان ابتدا به عنوان خانقاه یا مسجد ساخته شده و بعدها با ایجاد سرداب، به مقبره دو تن یا بیشتر از اعضای خاندان پر آوازهی علویان همدان، که از سده ی سوم هجری قمری به مدت سه قرن بر این شهر ریاست داشته اند، تبدیل شده است.
گنبد علویان که از نوع بناهای مقبره ای به شمار می آید، دارای پلانی چهار ضلعی است و در شکل اولیه گنبدی بر فراز داشته که به مرور زمان و به دلایل طبیعی از بین رفته و طی عملیات مرمتی که در سال 1317 هجری شمسی در بنا انجام شده، پوششی از چوب و شیروانی بر روی آن قرار گرفته است.
این بنا که از دو قسمت فوقانی(گنبدخانه) و تحتانی( سرداب) تشکیل میشود، با آجر ساخته شده است و مجموعه بی نظیری از تزئینات آجرکاری و گچبری و تلفیقی از این دو را درون خود دارد و همین تنوع نقوش، علاوه بر آن که ذوق و سلیقه سازندگان بنا را میرساند، تحسین بسیاری از اهل فن را نیز در پی داشته است.
نمای بیرونی بنا به جز ضلع شمالی که ورودی در آن قرار گرفته، هر یک از دو طاق نمای آجری تشکیل شده که دارای طرحهای متنوع تزئینی هستند، هم چنین ضلع شمالی با تزئینات بسیار زیبا و چشم نوازی از تلفیق آجرکاری، گچبری و کتیبه کوفی پوشیده شده که جلوهی با شکوهی به آن داده است و یکی از با شکوه ترین ورودی های بناهای مقبره ای ایران به شمار میآید.
درون بنا که سراسر با تزئینات گچبری زیبایی آذین شده، در ضلع جنوبی خود یکی از شاهکارهای محراب گچی همه ادوار تاریخ معماری ایران را به نظاره گذاشته است که با نقوش زیبا و کتیبههای بی نظیر مانند نگینی در بنا خودنمایی میکند.
یکی دیگر از ویژگیهایی که گنبد علویان را در زمره منحصر به فردترین بناهای تاریخی ایران قرار میدهد، ورودی سرداب است که درون محراب قرار دارد و این ویژگی تقریبا در هیچ بنای دیگری در ایران مشاهده نشده است و همین دلیلی بر گمانه زنیها در مورد تاریخ ساخت سرداب نیز است.
گنبد علویان که یکی از شاهکارهای معماری ایران محسوب میشود،شش کتیبه با رسم الخط کوفی( 3 کتیبه)، ثلت( 2کتیبه) و نسخ را در خود جای داده است، که همگی آیاتی از قرآن کریم هستند و زیبایی بنا و به ویژه محراب را دوچندان کرده اند، از کتیبه های نامبرده دو کتیبه کوفی در نمای بیرونی و بقیه در داخل بنا قرار دارد.
گفتنی است؛ بنای گنبد علویان در تاریخ 15/ 10/ 1310 به شماره 94 در فهرست آثار ملی کشور به ثبت رسیده است.
ایسنا