معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان اصفهان با بیان اینکه نقشه راهی با اولویتهای سازهای برای مسجد جامع عباسی در حال تهیه است که با توجه به شرایط گنبدِ آن، از این بخشِ مسجد شروع شده است، از پایان مرمت سه نیمترک دیگرِ گنبد مسجد شیخ لطفالله نیز خبر داد.
به گزارش رســانـه" اخـبــار معـمـاری " به نقل از ایسنا، سید مهدی موسوی موحد در پاسخ به این پرسش مبنی بر اینکه چرا علیرغم ایرادهای موجود در مرمت دونیم ترکِ نخست گنبد مسجد شیخ لطفالله و با وجود تأکید متخصصان مبنی بر توقف مرمت و استفاده از نظرات نخبگان و پیشکسوتان کشوری و حتی بینالمللی، همچنان این مرمت ادامه پیدا کرده است، گفت: با توجه به اینکه مسائل ایجادشده در خصوص مرمت گنبد مسجد شیخ لطفالله با همان ترک اول به وجود آمد و ما در این خصوص با چالشهای متعددی روبهرو شدیم (هرچند که من آن زمان مسئولیت معاونت میراث فرهنگی اداره کل را نداشتم و عضو شورای فنی هم نبودم)، اما در ادامه و در دوره جدید، جلسهای با شورای راهبردی دفتر امور پایگاههای ملی و جهانی برگزار شد که متشکل از پیشکسوتان و اساتید دانشگاه و حتی منتقدان بود که در صورتجلسهی آن بر کُلیت مرمت صحه گذاشتند، ولی بر رفع ایرادهای موجود تأکید کردند.
او افزود: به همین دلیل ایرادهای موجود در ترک اول برطرف شد، مرمت سه نیمترک بعدی ادامه پیدا کرد و این مدل مرمت مورد تأیید قرار گرفت، یعنی آن چیزی که الآن ادامه دارد پیرو همان صورتجلسهای است که با کمیته راهبردی دفتر پایگاههای ملی و جهانی انجام شد.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان اصفهان با بیان اینکه در حال حاضر مرمت یکچهارم گنبد مسجد شیخ لطفالله به پایان رسیده است، اشاره کرد: در دو نیمترک اول این گنبد یکسری ایرادهایی در رابطه با تغییر رنگ وجود داشت که در سه نیم ترک جدید چنین نیست و انشاءالله وقتی مرمت سهچهارم دیگر گنبد به پایان برسد وضعیت گنبد از این شکل خارج میشود.
موسوی موحد درخواست کرد: من تأکید میکنم که اصحاب رسانه حتماً عکسهای قبل از مرمت دو ترک اول و عکسهای سهچهارم باقیمانده گنبد را ببینند، چون وضعیت آن بهشدت وخیم است، اما اینکه آن موقع مرمت شروع شد بهاینعلت بود که لزوم آن احساس میشد، منتهی یکسری ایراداتی وجود داشت که سعی شد در سه نیمترک بعدی برطرف شوند.
او با بیان اینکه پیمانکار مرمت گنبد مسجد شیخ لطفالله تغییری نکرده است، یادآوری کرد: مرمت سه نیمترک جدید این گنبد همچنان با همان پیمانکار قبلی یعنی محمدرضا رضایت (معروف به ستار رضایت) انجام شده است.
بررسی مرمت گنبد مسجد جامع عباسی با اولویت سازه
معاون میراث فرهنگی استان اصفهان در مورد مرمت گنبد مسجد جامع عباسی نیز توضیح داد: آخرین جلسه در این مورد دو روز قبل برگزار شد که آقای دکتر مختاری روزهای پنجشنبه، جمعه و شنبه در اصفهان حضور داشت و بهاتفاقِ سایر اعضای کمیته بررسی مرمت گنبد مسجد جامع عباسی یعنی آقای دکتر حجازی، آقای مهندس فرشتهنژاد و آقای ایزدی روی گنبد آمدند و با توجه به نظافتی که داخل دو پوش گنبد انجامشده بود مجدداً داخل پوش گنبد بازدید و تَرَکهای موجود بررسی شد.
موسوی موحد تأکید کرد: در حال حاضر و بیش از همه، بحثها و اولویتهای سازهایِ بنا موردتوجه قرارگرفته است تا «داستانِ خواجه در بند نقش ایوان است.»
او افزود: ما باید مراقب باشیم که به لحاظ سازهای آسیبهای شدیدی متوجه گنبد مسجد جامع عباسی نشود.
موسوی موحد در پاسخ به اینکه آیا اقدامی در خصوص بهبود شرایط سازهای این گنبد انجامشده است یا خیر؟ گفت: فعلاً این مباحث در حوزه مطالعات است چون باید کمترین آسیب و دخل و تصرف در بنا را داشته باشیم؛ اما اعضای کمیته بررسی مرمت این گنبد بعد از بازدید مجدد از دو پوش، در خصوص یک صورتجلسه نیز به اجماع رسیدند و تأیید کردند که البته نمیدانم آن را امضا کردند یا خیر، اما این صورتجلسه تنظیم شد و من هم آن را مطالعه کردم منتهی قرار بود همکاران نیز مطالعه و روز گذشته امضا کنند که اطلاعی در این خصوص ندارم که امضا کردهاند یا خیر.
معاون میراث فرهنگی اداره کل میراث فرهنگی، صنایعدستی و گردشگری استان اصفهان درباره محتوای این صورتجلسه بیان کرد: بیشتر، اولویتهای مطالعاتی بررسیشده است؛ اینکه چهکاری باید انجام شود؟ مطالعاتی که باید انجام دهیم شامل چه مواردی است؟ آیا قرار است فتوگرامتری انجام شود؟ استحکامبخشی چگونه باشد؟ زیرِ زمین چه اقداماتی انجام دهیم؟ روی زمین چه اقداماتی انجام دهیم؟ درمجموع فعلاً در حد بحثهای مطالعاتی است و هنوز به طرح مرمت نرسیده است.
او با بیان اینکه اعضای کمیته بررسی مرمت گنبد مسجد جامع عباسی راههای متفاوتی دارند، اضافه کرد: بهعنوانمثال فردی مانند دکتر حجازی نگاه خیلی آکادمیک دارد و از یکسری جنبهها نیز نکته مثبتی است، ولی دکتر مختاری به لحاظ اجرایی قوی است و کارهای متعددی انجام دادهاند و آقای فرشتهنژاد نیز که از پیشکسوتان میراث فرهنگی هستند و عمرشان را در میراث فرهنگی اصفهان گذرانده است؛ بنابراین هرکدام نقطه نظرات متفاوتی دارند و بعضاً ممکن است اختلاف نظراتی وجود داشته باشد، ولی یک نقشه راه برای آینده و نهفقط برای گنبد مسجد جامع عباسی، بلکه برای کل این مسجد و کل میدان نقشجهان در حال تنظیم است، اما فعلاً بهواسطه اتفاقاتی که افتاد از گنبدِ مسجد جامع عباسی مسجد شروع میشود.