گروهی از مهندسان و معماران مطرح دنیا منع ساخت آسمانخراشهای تمام شیشهای را خواستار شدند، زیرا خنک کردن این ساختمانها، بسیار دشوار و هزینهبر است.
به گزارش پایگاه " اخبار معماری " ، روزی نیست که از بحران گرم شدن زمین سخنی شنیده نشود. بحرانی که در روزهای گرم تابستان بازار داغتری یافته است و امروز پای معماری بدان باز شده است.
سازگاری با محیط زیست یکی از عوامل موثر در معماری پایدار محسوب میشود. همین امر مبحثی به نام معماری اقلیمی را در مطالعات معماری گشود که بیتوجهی به آن خود امروز از عوامل بروز بحران آب و هوا محسوب میشود. در کنار همه تمهیداتی که هرچند ناچیز برای مقابله با این بحران در نظر گرفته میشود، امروز نگاهها متوجه معماری شده است.
به گزارش روزنامه گاردین، این روزها احداث ساختمانهایی با نمای شیشهای در مراکز خرید و پارکهای صنعتی، به امر متداولی تبدیل شده است، زیرا نور طبیعی را باز میتاباند و نمایی خوب برای افراد داخل ساختمان ایجاد میکند؛ اما نور آفتاب گرمازاست و در ساختمانهای محصور، راه فراری برای نور وجود ندارد.
برای جلوگیری از تاثیر گازهای گلخانهای ناشی از این ساختمانها، استفاده از سیستمهای تهویه هوا، راهکار استاندارد، اما این روش به نوبه خود مشکلآفرین است.
بر اساس تخمین آژانس بینالمللی انرژی، حدود ۴۰ درصد دی اکسید کربن موجود در سراسر جهان به دلیل ساخت و ساز، گرم کردن، خنک کردن و تخریب ساختمانها منتشر میشود. تهویه مطبوع، سهم بزرگی در این مساله دارد. انرژی مورد استفاده برای خنکسازی از سال ۲۰۰۰، دو برابر شده و اکنون حدود ۱۴ درصد از مجموع انرژی مورد استفاده را تشکیل میدهد.
«سیمون استورگیس» رئیس گروهی موسوم به «موسسه سلطنتی معماران انگلیس» گفت: برای خنک کردن ساختمانی با نمای شیشهای، به انرژی زیادی نیاز و مصرف بالای انرژی به معنای انتشار مقدار زیادی گاز کربن است.
چندی پیش، «بیل دی بلازیو» شهردار نیویورک گفت که ساخت ساختمانهای تمام شیشهای را ممنوع میکند و از شرکتهای سازنده میخواهد تغییراتی در ساختمانهای موجود اعمال کنند تا در مصرف انرژی صرفهجویی شود. با این همه، بعدا توضیح داده شد این ممنوعیت در زمینه استفاده بیش از حد از شیشه و فولاد بوده است.
«صادق خان» شهردار لندن چنین طرحی را برای پایتخت انگلیس منتفی دانست، اما به گفته استورگیس، تصمیم درستی اتخاذ کرده است.
وی افزود: باید ارتباطی بین وضعیت تغییرات آب و هوا و ساختمانهای تمام شیشهای برقرار شود، اما این ارتباط تاکنون برقرار نشده است.
«مارتین فاهی» رئیس بخش پشتیبانی شرکت «میتسوبیشی الکتریک» نیز هشدار داد دمای بالاتر هوا به آن معناست که سیستمهای تهویه هوا به فعالیت بیشتر از گذشته نیاز دارند.
البته ساختمانهای شیشهای مزایایی نیز دارد. در هوای سرد، تاثیر گرمای نور آفتاب به معنای نیاز کمتر برای گرمازایی است.
به گفته «سیمون وایت» از شرکت مهندسی «کاندال» و عضو کمیته شورای ساخت و ساز سبز انگلیس، معماران هنوز میتوانند این نوع ساخت و سازها را با شیشههای کوچکتر انجام دهند.
وی افزود: استفاده از تهویه طبیعی، ۶۰ تا ۷۰ درصد در زمینه تهویه هوا صرفهجویی میکند، اما در مراکز شهرها به دلیل آلودگی هوا و سر و صدای حاصل از ترافیک، استفاده از آن ممکن نیست.
در همین حال، در ساختمانهای جدیدتر از شیشه خاصی استفاده میشود که برای جلوگیری از ورود نور بیشتر در گرما ماتتر میشوند یا تولید الکتریسیته تولید میکنند.
یکی از ساختمانها، ساختمان «اج» (Edge) در آمستردام هلند است. این ساختمان در مقایسه با بیشتر ساختمانهای دیگر، حدود ۷۰ درصد انرژی کمتری مصرف میکند، اما نمای جلویی آن در همه جهات شیشهای نیست و شیشههای غربی، جنوبی و شرقی پنجرههای کوچکی با قابلیت باز شدن برای جریان هوا و خارج کردن گرما دارند.
منبع:ایرنا